Rapport fra Kirsti Præsteng, doktorgradstipendiat, avdeling for Arktisk biologi, Universitetet i Tromsø
Prosjekt 200601873-28
Økonomisk støtte til prosjektet: “Utvikling av probiotika til rein”
Ved tildeling av strategimidler 2006 ble det gitt støtte til gjennomføringen av et dyreforsøk i mitt PhD-prosjekt med 15 000 NOK. På grunn av forsinkelser i utviklingen av molekylære prober som skal brukes i forsøket, er forsøket blitt noe utsatt, men det er likevel planlagt påbegynt i 2006. Midlene som ble tildelt fra Samisk senter er brukt i henhold til søknaden i forbindelse med utgifter til forberedelser av forsøket, da spesielt i forbindelse med utviklingen av de over nevnte molekylære prober.
Prosjektet “Utvikling av probiotika til rein”
Prosjektets formål er å se på den mikrobielle nedbrytningen i vomma til rein, og da spesielt med hensyn på bakterier som er viktig for nedbrytningen av plantefiber. Rein er drøvtyggere og er avhengig av symbiotiske vom-mikroorganismer for å kunne fordøye og nyttiggjøre seg av plantene de spiser. Symbiotiske bakterier, protozoer og sopp spalter plantefiber i celleveggen og produserer energirike flyktige fettsyrer som utgjør en energikilde for vertsdyret. Det mikrobielle økosystemet i vomma til rein påvirkes av dyrets diett og endring i sammensetning av fôret påvirker bakteriediversiteten. Tidligere studier har også vist at perioder med redusert mattilgang resulterer i en redusert mikrobiell vomflora hos rein, noe som igjen fører til redusert fôrutnyttelse når mat igjen er tilgjengelig for dyret. Vi ønsker å undersøke om behandling med probiotika kan være med på å øke nedbrytningen av plantefiber og dermed å øke fôrutnyttelsen i perioder der rein opplever raske endringer i fôrsammensetning og tilgang på fôr.
Bakterier som er isolert fra rein er blitt karakterisert og tre bakterie-strains er valgt til å inngå i en probiotika for rein. Disse bakteriene har alle stor evne til å bryte ned fiber. For å undersøke effekten av å gi rein en slik probiotika bestående av fibernedbrytende bakterier vil vi gjennomføre et fôringsforsøk med rein under kontrollerte omgivelser. I et slik forsøk er det viktig å undersøke om bakteriene i en probiotika er i stand til å etablere seg i vomma. Dette krever at vi har teknikker for å gjenkjenne bakteriene etter at de er re-introdusert til vomma og vi er nå i ferd med å utvikle såkalte signatur prober basert på spesifikke gensekvenser hos bakteriene. Dyreforsøket er en viktig del av prosjektet og helt nødvendig for å kunne vurdere effekten av en probiotika spesielt utviklet til rein. Strategimidlene er et viktig bidrag for å kunne gjennomføre forsøket og jeg vil takke Samisk senter for støtten gjennom strategimidlene 2006.
Med vennlig hilsen
Kirsti Præsteng