Program våren 2022

           

Alle filmvisninger er på mandager kl 18:00 i aud. 6.222
 (Teorifagbygget 6 — se på kartet). Gratis inngang!

På grunn av kinosalens størrelse (bare 34 lenestoler) er filmklubbben fortrinnsvis for studenter og ansatte på Universitetet i Tromsø.

Uke 10 — mandag 7. mars:

Тарас Бульба (Владимир Бортко)/ Taras Bulba (Vladimir Bortko)

«Taras Bulba» er en kort historisk roman skrevet på russisk av den ukrainske klassikeren Nikolai Gogol. To forskjellige versjoner av denne fargerike og romantiske boka ble publisert, i 1835 og i 1842. Romanen beskriver de ukrainske kosakkenes kamp for uavhengighet mot Polen og Tyrkia i midten av det syttende århundre. Dette er en tragisk historie om kosakkkrigeren Taras Bulba og hans to voksne sønner, Ostap og Andrij. Boka er ganske antipolsk, fordi den var skrevet kort etter det polske opprøret mot det russiske imperiet i 1830. Mellom 1909 og 2009 ble boka filmatisert mange ganger i en rekke land, bl.a. Tyskland, Frankrike, Storbritannia, USA og selvsagt Russland og Ukraina. Den siste filmversjonen, som vi viser nå, ble laget i 2009 for å markere Gogols to hundre års bursdag. Filmen er laget av den russiske regissøren Vladimir Bortko, som er kjent for sin filmatisering av Mikhail Bulgakovs novelle «Hundehjertet». Taras Bulba ble filmet på flere steder i Ukraina, akkurat der kosakkene pleide å bo. Taras sin rolle er spilt av en av de mest kjente ukrainske skuespillerne, Bohdan Stupka. Filmen fikk flere priser (bl.a. Blockbuster for den største salgssuksessen, 17 millioner dollar), men ble samtidig anklaget for å målbære antiukrainske følelser, siden kosakkene i filmen ikke kjemper for selvstendighet, men for Russlands herlighet. Dette reflekterer imidlertid hva Gogol selv sier i den andre utgaven av boka.

Filmen presenteres av Andrei Rogatchevski, professor, Institutt for språk og kultur ved UiT.

Uke 12 — mandag 21. mars:

Алёша Попович и Тугарин Змей (Константин Бронзит)/ Aljosja Popovitsj og Tugarin Slange (Konstantin Bronzit)

«Aljosja Popovitsj og Tugarin Slange» (Алёша Попович и Тугарин Змей) er en animasjonsfilm fra studioet «Melnitsa» (Møllen) og den første filmen i franchisen «Tre bogatyrer» (Три богатыря, episke riddere fra Rus’ folklore). Den generelle handlingen gjennom serien følger eventyrene til de tre mest kjente bogatyrene: Aljosja Popovitsj, Dobrynja Nikititsj og Ilja Muromets. Handlingen foregår i middelalderen, og filmen kombinerer historien til det tidlige Russland, Hviterussland og Ukraina og slavisk og russisk folklore med mer moderne elementer, inkludert Alexander Pusjkins verk og videospill. Filmene bruker stemmene til kjente skuespillere, inkludert Sergey Makovetsky, Oleg Tabakov, Fyodor Bondarchuk, Elizaveta Boyarskaya og andre. Serien var en kommersiell suksess, men ble også kritisert for å gi en dristig tolkning av russisk folklore.

I den første filmen må Aljosja Popovitsj fange Tugarin Slange og bringe tilbake de stjålne pengene ved hjelp av en snakkende hest (som snakker hele tiden og har en mening om alt), en klok bestemor, et esel og den vakre Ljubava.

Filmen presenteres av Svetlana Sokolova, førsteamanuensis, Institutt for språk og kultur ved UiT.

Uke 14 — mandag 4. april:

Дурак (Юрий Быков) / The Fool (Yuri Bykov)

«Дурак» er en dramafilm om Dima Nikitin, en ung rørlegger som utfører servicearbeid på rørene til offentlige boliger i et distrikt i en liten by i Russland. En kveld oppdager han en enorm sprekk langs hele bygningens fasade. Ifølge hans beregninger er bygningen i ferd med å kollapse og ruinere de 820 beboere som bor der. I løpet av en natt blir prinsippene hans satt på prøve. Han blir stiltoverfor etiske dilemmaer, der valget han må foreta, kan ha betydning for 820 personers liv. Filmen fikk en rekke priser og utmerkelser, både på nasjonale og internasjonale filmfestivaler.

Filmen presenteres av Pierre Kornev, bachelorstudent, Institutt for språk og kultur ved UiT.

Uke 17 — mandag 25. april:

Ширлимырли (Владимир Меньшов)/ Shirley-myrli (Vladimir Menshov)

«Shirley-Myrli» er en russisk farseaktig komediefilm fra 1995 av Oscar-vinner og regissør Vladimir Menshov. Filmen er et eksempel på russisk kino på 1990-tallet, som bare kunne vært laget akkurat i denne tidsepoken.

Filmen «Shirley-Myrli» er full av satire om denne tiden, om samfunnets problemer, om alt som preget «perestroikaens tid». Maktkrisen, krisen for de ulike samfunnsbyråene, krisen for smak og for det nye verdensbildet – alt dette er komedien «Shirley-Myrli». Dette er en slags refleksjon over livet under kaotiske tilstander.

Filmen har fått navnet sitt fra den enkle melodien sunget av hovedkarakteren, mens selve ordet betyr ingenting.

Hvis du vil vite litt mer om hvordan Russland var på 90-tallet- kom å se filmen!

Filmen presenteres av Elena Bjørgve, universitetslektor, Institutt for språk og kultur ved UiT.

Tidligere års filmprogrammer

Kommentarer er stengt.