Header bilde.

Program høsten 2022

Alle filmvisninger er på mandager kl 18:00 i aud. 6.222 (Teorifagbygget 6 — se på kartet). Gratis inngang!

På grunn av kinosalens størrelse (bare 34 lenestoler) er filmklubbben fortrinnsvis for studenter og ansatte på Universitetet i Tromsø.

Uke 41 — mandag 10. oktober:

Generation П (Виктор Гинзбург)/ Generasjon P (Viktor Ginzburg)

Filmen er basert på en kjent bok av en av de beste nålevende russiske forfatterne, Viktor Pelevin, om russiske mediers manipulerende natur på 1990-tallet. Filmregissøren, Victor Ginzburg, ble født i Sovjetunionen, men flyttet til USA da han var femten år gammel. Etter at han var uteksaminert ved School of Visual Arts i New York, laget han mange reklamefilmer og musikkvideoer, for f.eks. Visa, Coca Cola, Procter & Gamble, New Order, Gorky Park, Belinda Carlisle, Lou Reed osv. Generasjon P var Ginzburg sin debut som spillefilmregissør. Filmen kunne bare ha uavhengig finansiering og derfor tok det syv år å bli ferdig. I 2011 var filmen den tredje mest populære i Russland etter Rio og Scream 4 og fikk en pris på den internasjonale filmfestivalen i Karlovy Vary i Tsjekkia.

Filmen presenteres av Andrei Rogatchevski, professor, Institutt for språk og kultur ved UiT.

Uke 42 — mandag 17. oktober:

«Про любовь» (Анна Меликян)/ Om kjærlighet (Anna Melikjan)

Hva er kjærlighet? Dette er spørsmålet som karakterene i filmen prøver å svare på: et ungt par som foretrekker å leve som anime-helter; en sekretær som mottok et uanstendig forslag fra sjefen sin; en japansk kvinne som kom til Moskva på jakt etter en russisk mann; en graffitikunstner på jakt etter skjønnhet; en ekskone ansatt av mannen sin for et uvanlig oppdrag og mange andre.

Om kjærlighet er en russisk romantisk (tragi)komedie fra 2015. Den ble skrevet av Anna Melikjan og Andrej Migatsjev og regissert av Melikjan. Filmen vant hovedprisen ved den russiske filmfestivalen Kinotavr og ble dessuten tildelt en kongeørnpris (Golden Eagle) som beste spillefilm.

Om kjærlighet kommer i dialog med den klassiske filmen Å elske… fra 1968 regissert av Mikhail Kalik (tilgjengelig med undertekster her). Kaliks film kombinerte fire noveller om kjærlighet med dokumentarepisoder hvor presten Aleksandr Men og forbipasserende svarte på spørsmålet “Hva betyr det å elske?”. Plottet til filmen Om kjærlighet er forbundet med et åpent foredrag holdt av en kvinnelig foreleser (spilt av Renata Litvinova). Foreleseren kombinerer vitenskapelige tolkninger av den biologiske essensen av kroppsprosesser med høye følelser som poesi og musikk tar opp. Foredraget er ledsaget av eksperimenter hvor tilhørerne selv er deltakere. Hvor annerledes er svaret på spørsmålet “Hva betyr det å elske?” 50 år senere?

Filmen presenteres av Svetlana Sokolova, førsteamanuensis, Institutt for språk og kultur ved UiT.

Uke 43 — mandag 24. oktober:

«Дама с собачкой» (Иосиф Хейфиц)/ «Damen med hunden» (Josef Khejfits)

I slutten av 1800-tallet utspiller seg en kjærlighetshistorie i den populære ferieorten Jalta ved Svartehavet. Bland de ferierende gjestene sirkulerer et rykte om en vakker kvinne som går tur med sin lille hvite hund langs stranden hver dag. Bankmannen Dmitrij Gurov fra Moskva får snart øye på damen med hunden – Anna Sergejevna. Begge er på ferie i Jalta uten ektefellene sine. De er ulykkelige i sine respektive ekteskap og de innleder snart et kjærlighetsforhold. Når ferien er over skilles de ad, Anna Sergejevna vender tilbake til mannen sin i Saratov og Dmitrij Gurov reiser til Moskva og gjenforenes med sin familie. Minnet av Anna gjør Dmitrij syk av lengsel og han oppsøker Anna i Saratov. De fortsetter sin relasjon og møtes i hemmelighet, men fremtiden for de elskende er uviss på grunn av deres ekteskapelige forpliktelser og omgivelsenes forventninger. Filmen er basert på Anton Tsjekhovs novelle med samme navn, og handler om det menneskelige hjertets uhelbredelige ensomhet og lengsel.

Filmen presenteres av David Henrik Laven, masterstudent, Institutt for språk og kultur ved UiT.

Uke 45 — mandag 7. november:

«Владивосток» (Антон Борматов)/ Vladivostok (Anton Bormatov)

Vladivostok er en film om tro vennskap og kjærlighet, om håp og forræderi, om valg og bitter skjebnes ironi.

Hendelsen i filmen foregår i begynnelsen av 2020. Det har nettopp kommet nyheter om et nytt virus. På samme tid dreper en ung soldat Viktor ved et uhell en medsoldat. I sjokk etter dette flykter Viktor fra soldatenes enhet. Etter å ha nådd Vladivostok, begynner han å lete etter sin gamle venn som prøver å hjelpe ham å rømme ulovlig ut av landet. Men viruset sprer seg, og grensene blir stengt en etter en.

Samtidig blir Viktor kjent med den unge skjønnheten Nika, og blir forelsket i henne. Nika kommer med et forslag til hvordan Viktor kan reise til utlandet, men hendelsene tar en uventet vending.

Filmen ble filmet i Vladivostok. Hovedrollene i filmen ble spilt av de unge skuespillere Anastasia Talyzina, Andrey Gryzlov og Ivan Shakhnazarov, samt skuespillere fra teateret i Vladivostok. Ideen og hovedprodusenten av prosjektet var Karen Shakhnazarov. Denne filmen har noe for alle. Noen vil se i denne historien et romantisk plot, noen vil se en krimhistorie, men viktigst av alt handler det om vår tids virkelighet. Og selvfølgelig får man se de fantastiske landskapene i Vladivostok!

Filmen presenteres av Elena Bjørgve, universitetslektor, Institutt for språk og kultur ved UiT.

Tidligere års filmprogrammer

Kommentarer er stengt.