Har lest millioner av artikler og skrevet flere hundre publikasjoner: Dette er Bjarne Østerud

Av Dana Meknas
Journalist ved TREC

For 50 år siden startet Bjarne Østerud (77) sin karriere innen forskning. I dag, 221 publikasjoner (PubMed) og millioner av leste artikler senere, er han fortsatt i full sving på Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT), hos oss på TREC.

18. januar i år, for i overkant av en måned siden, feiret Bjarne sin karrieres 50-årsdag. Da var det nemlig fem tiår siden han startet sin forskningskarriere ved University of Southern California (USC) Medical School i Los Angeles. På den tiden har det skjedd mye, og det ligger mye arbeid og mange historier bak Bjarnes tittel som professor ved universitetet i Tromsø.

For å ta det hele fra begynnelsen: Bjarne har studert biokjemi ved universitetet i Oslo og tok i 1975 doktorgrad der tema var mekanismer for blodlevring. Fire år senere, i 1979, ble han professor i klinisk kjemi, og ytterligere syv år senere, i 1986, ble han professor i biokjemi – begge deler ved UiT. Han har i tillegg vært ansatt andre steder i verden og har blant annet jobbet i USA på USC Medical School og University of California, San Diego (UCSD). Årene han tilbrakte i utlandet var med på å gi han en solid bakgrunn, mener han selv.  Et konkret resultat av oppholdene i California var hans oppdagelse av en ny aktiveringsmekanisme i blodlevringssystemet (koagulasjonssystemet).

– Bjarne har gjort noen sentrale oppdagelser av molekylære mekanismer i blodlevringssystemet og forståelsen av blodproppdannelsen. Han har på den måten satt sine fotavtrykk i den internasjonale forskningsverden som svært få andre nordmenn har gjort, sier senterleder ved TREC, professor John-Bjarne Hansen.

Opp gjennom tiden har 77-åringen, som opprinnelig kommer fra Eidsvoll, publisert 221 artikler som ligger på PubMed, skrevet over 30 kapitler i fagbøker, undervist hundrevis av timer og veiledet bortimot 50 studenter under mastergrad- og doktorgradutdanning. Ikke småtterier, med andre ord.

– En hobby for livet

Bjarne er i tillegg ivrig på konferansefronten. Han har ikke tall på hvor mange konferanser han har vært med på som deltaker eller arrangør, men anslår at det sikkert er over hundre. Blant konferansene regner han med 24 av 25 avholdte ISTH-konferanser, som er en internasjonal konferanse som arrangeres annet hvert år, der han har presentert sitt seneste forskningsarbeid på samtlige av konferansene!

– Det har egentlig bare blitt slik. Jeg har vel hatt alle mulige roller en kan ha på en konferanse nå tror jeg: Fra deltaker til foreleser i plenum og styremedlem i ISTH og alt i mellom. Jeg har også vært involvert i SCC-møter (Scientific and Standardization Committee) i regi av ISTH, blant annet som president og arrangør. Det eneste jeg mangler er å ha vært president på en ISTH konferanse – men det har jeg ikke noe mål om å bli, sier Bjarne som også har arrangert flere nordiske koagulasjonskonferanser og vært leder og arrangør av Norsk Biokjemisk vintermøte, det første nord for Dovre.

Han forteller at selv etter alle disse konferansene som han har deltatt på, har han ennå ikke gått lei.

– Det har vært spennende. Det er en hobby for livet. Man får mulighet til å møte andre som jobber med det samme som en selv, og det er noe av det som gjør at det fortsatt er spennende.

Og når man har vært såpass lenge i gamet som Bjarne har, får man venner og kontakter fra verden over. Forrige ISTH-konferanse som ble arrangert var i Berlin, sommeren 2017, der Bjarne selvsagt stilte. Da var det ikke få av de 10.000 konferansedeltakerne som kom bort for å hilse på og snakke med Bjarne.

– Men dette var den siste ISTH-konferansen. Jeg vet at jeg har sagt det før, men nå tror jeg at det faktisk er det.

En del ting har forandret seg siden den Tromsø-bosatte Eidsvollingen begynte som forskerspire.

– Det har skjedd enorme fremskritt. Jeg var alene som biokjemiker på laboratoriet i LA da jeg startet med min forskning innen blodlevringssystemer, noe som innebar at det var ingen å spørre når det oppstod problemer. Det ble en meget utfordrende tid og viljestyrken min var trolig grunnen til at jeg ikke ga opp den gangen. I dag er det ingen som opplever noe slikt, men selv er jeg ganske sikker på at dette har vært svært viktig for min forskningskarriere.

Tildelt prestisjefylte priser

I tillegg til blodlevringssystemer, har han også vært innom andre forskningsfelt, inkludert infeksjonsmedisin, sportsmedisin og marine oljers innvirkning på blodceller i relasjon til hjerte-kar-sykdom. I samarbeid med professor Edel O. Elvevoll har Bjarne utviklet kosttilskuddet Olivita, som kanskje er et kjent navn for mange. Det er et patentert produkt som består av en kombinasjon av selolje og olivenolje – noe Bjarne har forsket på i over 20 år sammen med sin forskningspartner og kollega. Det er blant årsakene til flere av medieoppslagene som har blitt laget om Bjarne og hans arbeid. I de siste årene har han holdt dusinvis av foredrag om kosthold og helse da han er bekymret for utviklingen som skjer i dag med stadig flere overvektige og en økning i autoimmune sykdommer og kreft. Utenom forskning kan det også nevnes at Bjarne antagelig er en av få biokjemikere i verden som er registrert på IMDb som skuespiller.

Bjarne har gjennom årene mottatt en rekke prestisjefylte priser. I 1997 ble han tildelt Distinguished Career Award i ISTH og våren 2006 fikk han H.M. Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt mangeårige forsknings- og undervisningsarbeid, og det er bare noen få av utmerkelsene han har blitt overrakt. I dag er vi så heldig å ha Bjarne på TREC, hvor han er faglig rådgiver som professor emeritus i tillegg til at han styrer med utvikling av nye omega-3 fettsyreprodukter og forskning på dette i utlandet. Fortsatt blir han invitert til å holde hovedforedrag i utlandet – senest i oktober sist høst ved den 21. nasjonale russiske trombosekongressen i St. Petersburg.

Tiden på TREC

På TREC har Bjarne jobbet fra begynnelsen – da senteret først ble startet i juni 2014.

– Jeg har over flere perioder siden midten av 1980-tallet hatt spennende og fruktbart forskningssamarbeid med Bjarne. I begynnelsen var han professor og jeg studentstipendiat. På slutten av Bjarnes tid som professor i biokjemi ved IMB hadde vi en PhD-student som vi veiledet sammen, forteller John-Bjarne. 

– Bjarne ble professor emeritus i 2010, og da TREC ble opprettet i 2014 fikk Bjarne tilbud om kontorplass og rådgiverfunksjon hos oss, fortsetter han.

Grunnet internasjonal anerkjennelse og et stort forskningsnettverksom har Bjarne bidratt og bidrar fortsatt med å knytte og holde vedlike kontakt med internasjonale toppforskere som har betydning for utviklingen i TREC.

– Bjarne har dyp forståelse og kunnskap om basale mekanismer i blodproppdannelsen. Han er således en god rådgiver og samtalepartner for yngre forskere i TREC som skal forstå egne resultater og planlegge nye forsøk. Det er også fint for yngre medlemmer i TREC å se at etableringen av TREC ikke oppstår tilfeldig, men heller som en følge av at flere forskere ved UiT, som Bjarne Østerud og Arne Nordøy, har drevet blodpropp forskning på høyt internasjonalt nivå.

TREC-sjefen har mange lovord å si om Bjarne.

– Bjarne er en viktig medarbeider og inspirator på TREC. Han er en hyggelig og omgjengelig fyr som sprer godt humør og energi. I tillegg er han kunnskapsrik og kreativ – og til tider svært bastant i sine synspunkter, ikke minst de av vitenskapelig karakter. Men så hender det jo også at han har rett! Bjarne er en voksen mann som på langt nær er trøtt av livet, sier John-Bjarne Hansen.

Be the first to like.