Carl Arne oppsummerer sitt forskerår: – Forskning lokket meg til medisinstudiet

Av Dana Meknas
Journalist ved TREC

Snart er et nytt studieår forbi, og medisinstudent Carl Arne Løchen Arnesen har tilbrakt sitt forskerår hos oss i TREC. 28-åringen kommer fra Tromsø, men har rukket å gjøre litt av hvert før han begynte som forskerlinjestudent i august 2019.

Denne høsten begynte du som forskerlinjestudent på TREC! Hvordan har det vært så langt?
– Det har vært utrolig morsomt! Forskergruppa er svært inkluderende og en har lov til å være en skikkelig fersking, samtidig som en får nok av muligheter til å utvikle seg. Jeg føler at læringskurven har vært svært bratt, men det har aldri føltes ubehagelig.

Hva gjør du egentlig om dagen?
– Akkurat nå holder jeg på med to innleveringer til noen PhD-kurs, samtidig som jeg finpusser på den første artikkelen min, og så smått har begynt arbeidet med nummer to. Ellers har jeg jobbet mye for kommunen i forbindelse med pandemien.

Hvordan er det å jobbe hjemmefra nå under denne Koronasituasjonen?
– Etter noen startvansker den første uka vil jeg si det etter forholdene går ganske greit nå! Jeg har stjålet en ekstra PC-skjerm fra jobben til min bedre halvdel som jeg deler hjemmekontor med og har klart å kapre halve kjøkkenbordet som kontorplass.

Den største fordelen er vel at jeg kan sove lengre, veien til jobb er 5 meter og involverer ikke en stappfull buss. I tillegg er veien til kjøleskapet kort, og det å kunne ta en liten hvil på sofaen er også deilig.

Den største ulempen er at det er svært annerledes å være uten de flotte kollegaene mine, og det å få gode svar på dumme spørsmål har blitt litt vanskeligere. Det kan i perioder også bli litt vel mange hviler på sofaen.

Hva er det du skal gjennom i løpet av dette året?
– Målet har vært å komme seg i gang med de to første artiklene i forskerprotokollen, og få tatt alle PhD-emnene. Førstnevnte har gått fint, mens sistnevnte har blitt litt vanskeligere i disse pandemitider. Men forhåpentligvis går det!

Hva har du gjort fra før av?
– Så langt i livet har jeg vært en evig student, og har dermed klart å få med meg en bachelorgrad i statsvitenskap og et årsstudium i historie fra Universitetet i Oslo. Ellers har det vært mye lek, quiz og moro i hovedstaden i en 5 års tid før jeg returnerte til Tromsø for å studere medisin i 2016.

Hvilke forventninger har du til året – og til resten av løpet?
– Nå er jeg jo nesten ferdig med året, men de forventninger jeg har hatt har blitt oppfylt og vel så det. Forventningene videre må vel være å få fullført en doktorgrad før jeg blir gammel og (helt) grå sånn at ikke Sigrid og John-Bjarne må slite med meg lengre enn de må.

Hva håper du å få ut av det?
– Først og fremst håper jeg å fortsette å lære om forskerprosessen og bli en flinkere forsker for min egen del og i samarbeid med andre.

Hvorfor bestemte du deg for å søke forskerlinja?
– Forskerlinja var faktisk en av grunnene til at jeg valgte å studere medisin. Muligheten til å kombinere det kliniske med noe mer teoretisk appellerte veldig til meg.

Hvordan fant du ut at TREC var stedet du ville være?
– Jeg hadde hørt mye forskjellig om TREC fra flere hold, så det var alltid på blokka. Et av de mest overbevisende øyeblikkene var i møte med en annen forskergruppe. Etter at jeg nevnte at TREC var en mulighet for meg, brukte min potensielle veileder i den andre gruppa flere minutter på å rose TREC opp i skyene.

Det var mange spennende prosjekter å velge mellom, og jeg syns det var vanskelig, men entusiasmen til John-Bjarne og Sigrid, samt de gode skussmålene fra andre steder var nok til å skjønne at denne gruppa var en unik plass å være.

Trives du?
– Ja! TREC har et utmerket miljø, og mange smarte hoder som kan litt om alt, fra fugler til akuttfaseproteiner. Jeg har helt fantastiske veiledere, og alt fra spinningformen til sangferdighetene har fått seg en solid opptur siden jeg startet. Til alles store glede gjør jeg det også svært bra i klotteriet – det ukentlige vinlotteriet vi har på kontoret.

Hva slags prosjekt er det du jobber med?
– Mitt prosjekt omhandler kjønnsforskjeller i risiko for venøs trombose. Vi ønsker å se nærmere på noen av de konkrete områdene hvor det er antatt å være forskjeller. Min første artikkel skal se nærmere på genetikk, og videre håper vi å se på andre faktorer som høyde og biomarkører.

Hvorfor er du interessert i forskning?
– Jeg har alltid vært svært nysgjerrig av natur. Dessuten er jeg miljøskadet etter mange år med turer til MH-bygget sammen med mine foreldre i både helger og ferier. Jeg brukte mye tid på å undre på hvorfor de brukte så sabla mye tid på jobben, og at det å «forske» måtte være ganske moro siden de brukte så mye tid på det. Så langt har det vist seg at de hadde rett, selv om det også er ganske vanskelig til tider!

Har du noen råd til studenter som vurderer å søke forskerlinja?
– Søk bredt. Spør tidligere forskerlinjeelever om råd, finn ut hva du ønsker å få ut av et forskerår og hva du vil at din forskergruppe skal være for deg. Lege blir du til slutt uansett, så bare ta deg et år til!

Hvis du må beskrive deg selv med tre ord, hva ville det blitt?
– Nysgjerrig, grublende, snill (dette spørsmålet var uhyre vanskelig!)

Hva liker du å gjøre på fritiden?
– Jeg bruker mye av fritiden min på film, kultur og venner. Ellers er jeg veldig glad i sport, men utmerker meg først og fremst i å følge godt med, med mindre det er skisesong – da er jeg veldig aktiv!

Vi gleder oss til å følge Carl Arne på veien videre!

Be the first to like.