Birgittes første år som forsker i TREC forbi – gleder seg til fortsettelsen

Av Dana Meknas
Journalist ved TREC

Straks etter at Birgitte Gladsø Tøndel ble ferdig med sin master i farmasi, entret hun forskningens verden som stipendiat i TREC. Nå har hun vært ett år i forskningsgruppa og ser tilbake på det hun har gjort så langt.

Ifølge Birgitte selv, var hun så heldig å vokse opp i det hun beskriver som “Norges geografiske midtpunkt”: Mosjøen. Hun flyttet til Tromsø for å studere i 2014, og har blitt værende her siden den gang.

Denne høsten begynte du i TREC som stipendiat! Hvordan har det vært så langt?
– Det har vært veldig fint, jeg har blitt tatt så godt imot av alle de flotte folkene i TREC. Jeg deler kontor med tre andre som også er relativt nye i forskningsverdenen, og her er det lav terskel for å dele nyttige (og mindre nyttige) erfaringer og tanker. Det gjør kontorhverdagen veldig hyggelig!

Høsten gikk egentlig med til å sette seg inn i prosjektet og få oversikt, og på å ta et par PhD-fag. Nå har jeg kommet godt i gang med selve prosjektet, så det føles bra.

Hvordan fant du ut at du ville begynne å forske?
– Forskningsinteressen kom vel egentlig gradvis i løpet av de siste årene på farmasistudiet. Jeg har alltid vært faglig nysgjerrig og glad i å lære nye ting, og så etter hvert hvor viktig det er med metodeforståelse. Sisteåret på studiet valgte jeg en epidemiologisk rettet masteroppgave og trivdes veldig godt med det. Da det ble tid for å begynne å tenke på jobb etter studiet, ble jeg tipset av en god venninne om at TREC hadde en ledig stilling som stipendiat. Siden TREC holder til i farmasibygget hadde jeg hørt om gruppas gode rykte fra før av. I tillegg virket prosjektet veldig spennende, så jeg tok sjansen og søkte – og har ikke angret på det!

Hvordan trives du i TREC-miljøet?
– Jeg stortrives! Som ny blir man tatt veldig godt imot, og TREC har veldig bra opplegg både sosialt og faglig. Regelmessige kaffepauser, tirsdagstreninger og vinlotteri på fredager gir hverdagen det lille ekstra og er dypt savnet i disse hjemmekontor-tider!

Hva forsker du på?
– I tidligere studier har man sett at pasienter med iskemisk hjerneslag har økt risiko for venøs blodpropp, spesielt i de første månedene etter slaget. Vi forsøker å finne ut av hvilke risikofaktorer som er viktige for utvikling av slik venøs blodpropp hos slagpasienter, fordi det kan hjelpe oss med å si noe om hvilke pasienter som vil ha størst nytte av forebyggende behandling. Første del av prosjektet går ut på å identifisere hvilke risikofaktorer som er undersøkt i litteraturen til nå, og i den sammenheng jobber vi med å skrive en systematisk oversiktsartikkel.

Birgitte har etter planen to år igjen på doktorgraden og skal i løpet av denne perioden skrive og publisere artikler i samarbeid med andre forskere i gruppa. I tillegg er det noen PhD-kurs skal bestås, så det blir nok å henge fingrene i. Fra sommeren av skal hun ut i mammaperm, så timeplanen blir dog noe forskjøvet.

Hvordan ser en vanlig dag ut for deg?
– Akkurat nå jobber jeg med å lese, vurdere og samle data fra artiklene vi har valgt å inkludere til den systematiske oversiktsartikkelen. Dette arbeidet kan være ganske utfordrende – heldigvis har jeg mulighet til å diskutere stort og smått med mine supre veiledere, Sigrid og Vania!

Hvilke forventninger har du til de kommende årene?
– De neste årene blir nok både krevende, spennende og lærerike! Det er jo mye stoff å sette seg inn i fra starten av og læringskurven er ganske bratt. Jeg er veldig fornøyd med at mitt første prosjekt er en systematisk oversiktsartikkel, fordi det gir en fin mulighet til å dykke litt dypere i metodologiske problemstillinger og få en god oversikt. I tillegg får jeg mye trening i å lese og vurdere forskningsartikler, noe jeg absolutt kan dra nytte av senere.

Hva liker du å gjøre på fritiden?
– Jeg går mye på tur med en podcast på øret og liker i å være ute i naturen. Sier aldri nei takk til en tur på kafé og bruker nok også mer tid på TV-serier enn jeg egentlig vil innrømme!

Hvis du må beskrive deg selv med tre ord, hva ville det blitt?
– Positiv, strukturert, kaffemenneske.

Vi gleder oss til å følge Birgitte videre på veien og ønsker henne lykke til med både mammaperm og den videre doktorgradsferden!

2 people like this post.