Når man skal snakke med mange på nett.

Det finnes et mange muligheter om man skal holde diskusjoner eller møter mellom flere parter via voice chat på Internett. Blant de som er beregnet til hjemme bruk er Teamspeak og Ventrilo de to mest brukte. Teamspeak har tidligere hatt problem med lydkvaliteten med dårlige codecs og manglende preprosessering av lydstrømen. Ventrilo derimot har god lyd, men på grunn av lisensieringen så har man blitt nødt til å leie server med en månedlig kostnad. Et annet, mindre kjent alternativ, er Mumble som har gitt god lyd, men hvor stabiliteten på klient siden har vært dårlig. I tillegg er Mumble serveren sterkt bundet til nyeste versjon av Ubuntu slik at om man ikke har en Ubuntu maskin gående så har man vært nødt til å sette opp en egen maskin til dette.

Rett før jul sist år kom Teamspeak 3 (TS3) ut i beta. Denne nye utgaven er en komplett omskriving av hele systemet. TS3 har preprosessering av lyd og kvaliteten er utmerket. Enkelte hevder at den leverer bedre enn hva Mumble og Ventrilo klarer. I TS3 har man gått bort fra brukerkontoer med passord og man bruker heller tokens (hash-streng) for å identifisere klienter og å gi brukerne rettigheter og tilgang. Dette gjør at det er mindre arbeid å sette systemet opp og det er enklere å holde bruker basen i orden.

Teamspeak kan lastes ned fra http://teamspeak.com/ og installasjonen er ganske rett frem, selv Linux utgaven av serveren er enkel å installere ved at man pakker ut arkiv filen og kjører et start script. Token og admin passord blir generert, og etter å ha startet klienten og koblet deg til serveren velger du “use token” og limer inn informasjonen som er gitt når serveren startet første gang. Hvis man trenger flere administrator tokens så ordes dette gjennom klienten, det samme gjelder kanaler og hvilken codec som man ønsker å bruke.

I utgangspunktet støtter TS3 serveren bare 32 samtidige brukere og 1 virtuell server, men en non-profit lisens finnes og kan fåes gratis ved å søke om en via en web-side, denne gir 512 samtidige brukere og 10 virtuelle servere.

2 responses to “Når man skal snakke med mange på nett.”

  1. Pål Ditlefsen Ekran says:

    Jeg tror uvett har jobbet endel med det, men det begynner å bli noen år siden jeg hørte hva de konkret drev med. De skal i alle fall ha/hadde telefonkonferansesystemer.

  2. Er det noen som har testet ut forskjellige netttelefonkonferansesystemer på UIT?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *