LISA ’11: What is Watson

Avslutningssesjonen på årets LISA var What is Watson med Michael P. Perrone fra IBM. Watson er et læringssystem som kan spille Jeopardy. Alle har hørt om IBMs Deep Blue som kunne spille sjakk mot stormestere. Sjakk er enkelt for datamaskiner. Å tolke enkle setninger er verre, men å tolke lange ustrukturerte setning er vanskelig. Sleng på ordspill og nøsting av opplysninger slik vi ser dem i Jeopardysvar og jeg blir rett og slett imponert over hva de har fått til! (Spørsmål om dette var forløperen til Skynet blei nevnt…)

Etter et par år med utvikling har de altså endt opp med et system som vha 2880 cores kan svare i løpet av 2-6 sekunder og slå menneskelige Jeopardy-deltakere. Vi fikk fleire festlige eksempler på hvor feil systemet svarte underveis før nye tolkingsmoduler blei lagt inn (britisk engelsk vs US english, slang, ordspill, geografiske lokasjoner etc). Eksemplet som ga mest latter var spørsmålet til svaret “Rimende betegnelse på et bokseslag under beltestedet”. Der man forventet “Low Blow” slo(!) Watson til med “Wang Bang”…

Avslutningsvis sier et bilde meir enn 1000 ord.

Watson

One response to “LISA ’11: What is Watson”

  1. […] Avslutningssesjonen var en klasse for seg der IBM fortalte om Watson, et system som er smart nok til å spille Jeopardy. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *