Vårrengjøring på mobilen

Ut med HTC-sense – inn med Cyanogenmod

Jeg har en HTC Desire Android mobil som er nesten 2 år gammel. Den har hatt sine nykker og jeg har slitt mer og mer med telefonen. Blant problemene jeg har hatt er ustabil tilgang til trådløsnett, applikasjoner som krasjer, problemer med synkronisering og det største problemet har vært det begrensede minnet på telefonen. Jeg har ikke fått installert en ny app på et 1/2 år og i det siste har jeg ikke klart å oppdatere gamle programmer pga lite minne.

Nå har jeg endelig tatt steget og har fjernet HTC-Sense på den og har lagt inn ny versjon av Android. Det var virkelig på tide. Det er som å ha fått en ny og kjappere mobil med utvidet funksjonalitet.

Selve oppgraderingen var litt knotete. Jeg valgte å legge inn cyanogenmod, den er populær, har rykte som stabil og ikke minst var der jeg fant en oppskrift som det var mulig å forholde seg til. Android verden er full av hackere som lager helt elendige beskrivelser av hva de har gjort. Nok om det.

Her er beskrivelsen jeg fulgte: http://wiki.cyanogenmod.com/wiki/HTC_Desire_(GSM):_Full_Update_Guide

Backup er for feiginger så det hoppet jeg over…

Først må man få root tilgang. Jeg koblet opp telefonen med USB kabelen mot min PC og brukte programmet revolutionary. Eneste aberet her var at det krevde root tilgang på Linux (sikkert også på Windows). Så start programmet med sudo revolutionary. Når det har gjort jobben sin har du fått root tilgang og en ny bootloader (clockworkmod).

Følg så oppskriften under avsnittet clockworkmod. Last ned siste støttede versjon av cyanogenmod for din telefon. For meg ble det cyanogenmod 7.1.0. Ta også med google apps for telefonen din, kjekt å ha. Kopier over dette til SD-kortet på mobilen – husk at fila  hete update.zip. 

Nå kan du starte telefonen på nytt mens du holder inne volum-minus tasten samtidig med av-på tasten. Da starter telefonen i recovery modus. Bruk så av-på tasten for å bla deg ned til wipe data/factory reset. For å velge i menyen må du trykke på styrekula (trackball). Av-på tasten virket ikke for meg, noe som ikke sto i dokumentasjonen.

Etterpå er det bare å installere ny android og google apps og vips har du en ny og bedre mobil.

Av ting som er blitt bedre er

 • Stabilt trådløsnett
 • Epost meldinger sendes med push fra exchange – det går kjappere
 • Mange nye widgets til skjermen
 • Telefonen bruker det bittelille led lyset på telefonen for å markere når man har fått meldinger eller epost.
 • Jeg kan installere Cisco anyconnect for å kjøre VPN mot jobb.
 • Nesten alt av applikasjoner kan flyttes til SD-kortet

Og ikke minst er det nok ledig minne til å installere apps igjen.

De ulempene jeg har sett er dette:

 • HTC-sense var penere enn standard Android
 • Telefon-appen (den man ringer med) er noe begrenset
 • Det manglet norsk ordliste

Disse problemene er lett å gjøre noe med, jeg har installert en annen app for å ringe med (TouchPal) og norsk tastatur/ordliste (Scandinavian keyboard/Norwegian dictionary) fra Anroid market (som nå heter Google Play av en eller annen uforståelig grunn)

Alt i alt har det vært enklere enn jeg trodde. Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke gjorde det tidligere.

One response to “Vårrengjøring på mobilen”

 1. Stefan Christensen says:

  Ved bruk av Fedora 16 på x86_64 med siste kjerne, krasjet verktøyet som setter mobilen i S-OFF og laster inn ny recovery SW. Den får en segmenteringsfeil og dumper “core” når den skal forsøke å laste ned recovery-sw fra nett. Jeg var nødt til å starte opp Windows for å få lagt inn ny SW. og dermed få fortsatt overgangen til CyanogenMod.

  Tusen takk for tipset Terje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *