Inntrykk fra den internasjonale supercomputerkonferansen.

ISC er den europeiske samlingen for de av oss som er mer enn vanlig opptatt av store dataanlegg og er lillebroren til Supercomputing som går i USA hvert år.  Med 2000 deltakere er ISC litt mer håndterlig enn SC som har 10000.

Bortsett fra den vanlige kåringen av hvem som har det største og råeste jernet var det INTELs offisielle annonsering av det som de kaller INTEL Xeon Phi som var den store nyheten i år.  Xeon Phi er INTELs svar på utfordringen fra NVIDIA når det gjelder akselleratorer for å speede opp beregninger.  (Xeon Phi aka INTEL MIC aka Knights Corner aka Larabee, man kan lure på hva de røyker når de finner på navn…) Den skal selvfølgelig løse alle problemer når det gjelder ytelse, men gamle grinebitere som meg vil nå helst se hva vi kan få ut av dem med ekte vitenskapelige applikasjoner før vi hopper på det toget.

Ellers når det gjelder CPU og nettverksteknologi var det skuffende lite nytt, den mest interessante informasjonen ble gitt under NDA og kan ikke omtales her.  Alle vil nå ha Sandy Bridge og Ivy Bridge er on-track for servere neste år så det samstemmer godt med våre planer for en andre oppgradering av Stallo i 2013.

Det er også betryggende å kunne konstatere at mange leverandører vil kunne tilby vannkjølte systemer i de kommende årene.  IBM og MegWare har allerede produkter på plass og andre store leverandører har meget interessante teknologier på vei for å kunne benytte varmt vann (>50 grader)  som kjølemiddel.  Det lover godt for våre planer for varmegjenvinning i Teknologibygget.  CoolIT har produkter som gjør det mulig å bygge om vanlige servere for vannkjøling, kanskje noe man kan prøve ut hvis vi skal eksperimentere litt for år lære oss litt om hvilke issues som kan oppstå med vannkjøling…

Som vanlig var Hamburg i seg selv verdt et besøk, det regnet ikke i år så det var ekstra hyggelig å være her.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *