Gårsdagens opprensking av de avtorvede feltene fortsatte i dag med en liten oppfriskning. Hensikten her var å fjerne overflødige fotspor og vegetasjon som lå igjen fra i går, slik at vi kunne ha en ren og ryddig overflate for fotogrammetri. I dag skulle det større feltet takles, dog av en ny gruppe studenter som skulle lære seg å bruke utstyret. Fremgangsmåten var ellers lik som i går; visuelle referansepunkt ble plassert på bakken slik at et vidvinkelkamera kunne løftes over punktene. Bilder av bakken ble deretter tatt med noe overlapp, slik at programvaren bildene ble importert inn i senere kunne kartlegge bakken og omgjøre den gjeldende dataen til en 3D-modell, som vist på det mindre feltet på blogginnlegget fra dag 2.


Fotogrammetri er en noe tidskrevende prosess som krever at man ikke forstyrrer feltet, og større deler av gruppen brukte derfor denne tiden på å kikke på kulturminner og tidligere utgravningsfelt i nærområdet, med Johan som guide. Disse kulturminnene er også relatert til feltet vi arbeider med for øyeblikket, og noen av dem er tidligere dokumentert i disse bloggarkivene.
Vi ble ferdig med både turen og fotogrammetriprosessen omtrent samtidig. Som i går, ble det trukket målebånd over feltet for å rutemarkere hver kvadratmeter med en spraymalt spiker. Dette var i hovedsak for å få en ryddig oversikt og systematikk over feltet.

Et av de større fokusene for dagen var en forhøyning i feltet hvor mye kull, fettaktig jord, og steinheller hadde dukket opp etter avtorving og opprensking. Dette området stod ut fra resten av det store feltet, og fire av oss ble satt i jobb for å utarbeide omfanget av denne haugen. Dette ble gjort ved å skrape graveskjeen over jordoverflaten fram til man enten traff på denne mørke og fettaktiga jorda, eller til jordlaget eventuelt endret farge og konsistens– tegn på den ytre grensa for dette området. Det dukket opp flere funn under denne utgravningen, blant annet trekullbiter, beinrester (både brente og ubrente), samt rester av tre, keramikkfragmenter, og krittpipestilker.


Mens de fleste jobbet med utgravning med graveskjeer, ble Tellef og et par andre studenter satt i jobb med å måle opp steinheller som dukket opp etter avtorving for å registrere dem og flytte dem til siden før de kunne jobbe seg videre ned i jorda. Dette ble likevel gjort på slutten av arbeidsdagen, så videre undersøkelse og utgravning av helleområdene fortsetter i morgen.
Skrevet av Katrin Tantuico Nilsen, Ellisiv Hansen Lyder, og Tellef G. T. Røijen.
(Per Christian Volden Grasmo måtte stave eget navn, og spurte derfor om å bli lagt til i forfatterlista. Dette gjør vi ikke, men vi nevner ham her fordi han bidro med bilder, og dette setter vi pris på. )