Feltkurs 2024: Dag 4

Da vi idag ankom utgravingsområdet fortsatte vi der vi slapp igår, med å fortsatte å grave oss dypere ned i tufta. Vi fortsatte på hver side av tverrsnittet som ble målt opp igår, slik at vi kommer oss dypt ned i hele tufta, samtidig som vi får en profil av tuften igjennom sentrum. Etterhvert som dagen gikk kom flere steinheller til syne, som er en god indikasjon på at vi har kommet fram til gulvet i tufta. Ildstedet ble også nøyere utgravd, men det er fortsatt mer å grave frem. Planen er også å gjøre en snittgraving av ildstedet, slik at vi kan se profilen. Ildstedet ble registrert med totalstasjonen, og de nøyaktige dimensjonene ble målt opp. Bilder fra flere vinkler ble også tatt og loggført i fotolista, og en nøye beskrivelse (dimensjoner, fyll, funn) ble registrert i objektskjema.

Nathalie graver ut ildstedet i tufta. Ildstedet ligger i østenden av tufta og er omringet av heller stilt på høykant! 😀

Det ble funnet flere funn av bein, både fra fugl og rein, og funn av keramikk. Noen av funnene var mer moderne (mange sansynligvis fra andre verdenskrig), og ble lagt for seg selv. Vi (Dina og Thalia) fikk en innføring i hvordan totalstasjonen brukes, og gikk rundt mesteparten av dagen og registrerte plasseringen til funn og flater. Flatene vi målte inn var avfallsgropen fra 2. verdenskrig, prøveruter mot nordøst og sørøst, og ildstedet inne i tuften. Begge prøverutene i øst ble gravd av noen av masterstudentene siden det var blitt registrert høye nivåer av fosfat. På det i nordøst ble det ikke gjort mange funn, men det ble gjort flere funn av bl.a. spiker og steinalderavslag på det i sørøst. I avfallsgropen ble det gjort fotogrammetri (bildeserie som kan gjøres om til en digital modell), og funn av spiker og hermetikk. De er i gang på å grave frem et stort gitter.

PS: Krasj kurs i fotogrammetri!
En rekke bilder blir tatt av en flate eller et objekt, fra forskjellige vinkler, med litt overlapp i mellom. Bildeserien kan settes inn i dataprogram for å lage en digital 3D-modell, slik at man kan bevare en digital kopi av det som graves ut/frem. Når man gjør fotogrammetri av flater markerer man også opp med små brikker for å registrere dimensjon og størrelse med totalstasjon.

Sjaktgraving av avfallsgropen fra andre verdenskrig. Den inneholdt dynamitt! oopsie

Det ble også gjort metallsøk, som ledet til funn av blant annet dogtags fra en tysk soldat. Marian og Johan klippet gress mot nord/nordvest for å gjøre det lettere å utføre videre metallsøk.

Hilsen Thalia og Dina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *