Interstellar – En filmanmeldelse

Interstellar (2014) viser oss jorden, som i filmen sliter med å produsere mat. Støv kommer her i byger og folk må ha på seg masker foran munn og nese når disse bygene kommer. Her møter vi på Cooper, en tidligere pilot og ingeniør, nå bonde.

Cooper er ikke fornøyd med å være bonde, og når han og datteren, Murph, finner en gravitasjonsanomali på rommet hennes begynner virkelig filmen. Denne gravitasjonsanomalien viser, gjennom binære koder, til koordinater som Cooper bestemmer seg å dra til, Murph sniker seg med på turen. Far-datter duoen finner NASA, som har ligget skjult. Cooper blir spurt om han vil være pilot for en tur som går gjennom et ormehull, da i håp om å finne en planet som er levelig. Cooper får vite at det ikke er noe håp for menneskeheten på jorden ettersom det ikke ville kunne gros mat og det vil ikke være nok oksygen, og takker ja til å reise fra sin familie og være med på denne turen, i håp om å finne en planet som menneskeheten kan dra til.

Filmen tar oss med på Cooper sin reise gjennom rommet, og de utfordringene han møter på der ute. Tiden fungerer annerledes forbi ormehullet, så det går sakte for Cooper i forhold til de som er igjen på jorden. Takket være dette får vi ikke bare følge med Cooper, men også Murph som har vokst opp og jobber for NASA. Vi får se både utfordringene til de som dro og de som ble igjen, og hvordan forholdene mellom begge parter blir forandret når tiden ikke fungerer slik en er vant med. Tid blir brukt i denne filmen på en hjerteskjærende måte, og vi føler både med Cooper som vet at barna hans vokser opp uten han og hvordan det er for barna som ikke vet når (eller om) faren kommer tilbake.

Filmen passer bra for de som liker Sci-fi. Den kan til tider være vel teknisk, men jeg føler selv at det får den til å virke mer realistisk. Filmen har alt fra familiedrama til romferd. Dette er filmen for deg som liker romfart, spenning, og som ikke har for mye imot at det er mye teknisk prat.

Skrevet av Kristine Birgitte Berntsen

Kilder

Nolan, C. (Regissør). (2014). Interstellar [spillefilm]. Nord-Amerika: Paramount Pictures, Øvrige områder: Warner Bros. Pictures