Owlboy – Høytflyvende eventyr

Owlboy er tilgjengelig på mange bibliotek rundt om i landet gjennom NFIs innkjøpsordning for spill. I dette norskutviklede spillet følger man uglegutten Otus som lever i en verden høyt oppi skyene på svevende øyer og landmasser. I tillegg til mennesker lever det også andre raser der, som f.eks. Otus sin rase av intelligente menneskelignende ugler. Deres fredelige samfunn blir en dag forstyrret av en stor gruppe med pirater som angriper byen deres. De er på utkikk etter noen gamle mystiske gjenstander som sies å holde enorme krefter. Dermed er det opp til Otus og noen få andre han møter på veien å stoppe de destruktive piratene.

Fra første stund er Owlboy et stemningsfullt og vakkert spill. Det har en veldig detaljert, pikselert stil, og gamle ruiner, flotte solnedganger og skumle grotter blir alt fremstilt på en nydelig måte. I tillegg er lydsporet fylt av forskjellige, vakre musikalske komposisjoner som har blitt fremført av et orkester. Dette bidrar til å forsterke de forskjellige stemningene, både gode og vonde, som oppstår gjennom spillets gang.

Spillet har dialog, men alt formidles gjennom tekst. Dialogen mellom karakterene er helt ok, men noe som skilte seg ut er den norske teksten. Spillet har både engelsk og norsk tekst, men den norske virker ofte litt stiv og kunstig. Den kan virke som spillet ble skrevet på engelsk først og oversatt til norsk etterpå, noe som er litt skuffende for et norskutviklet spil.

Man styrer Otus som utforsker bl.a. ruiner, grotter og de svevende øyene. I tillegg vil man i løpet av spillet møte en håndfull med medhjelpere som Otus kan bære og fly rundt med. Otus selv kan ikke slåss, så eventuelle fiender må hanskes med ved hjelp av medhjelpernes forskjellige egenskaper. Det er et ganske originalt konsept som gjør at man ofte må bytte rundt på hjelperne og finne rett person til rett situasjon.

Spillet ønsker å fokusere både på utforsking og kamp, men klarer ikke helt å mestre noen av delene til fulle. Det er mange fine områder man kan utforske, men ofte er det ingen god grunn til å gjøre det, som f.eks. for å finne interessante gåter, skjulte skatter eller informasjon. På en annen side kan man ofte møte mange fiender man må overvinne, men spillet gir ikke gode nok verktøy til spilleren for å overvinne dem uten at det kan bli vanskelig. Kampene blir lett kaotiske og overveldende.

Spillets sterke sider er den vakre grafikken og musikken, den interessante settingen og det originale systemet med å bære sine medhjelpere. Men spillets verden og store områder kan virke tomme og innholdsløse, i tillegg til at kampene kan føles urimelig vanskelige. Owlboy er på mange måter et flott spill, men klarer ikke helt å leve opp til det flotte førsteinntrykket.

Kim Richard Arntzen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *