Bokanmeldelse – The Lies of Locke Lamora

Sjanger: Fantasy

Forfatter: Scott Lynch

Serie: Gentleman Bastard

Utgitt: 2006

The Lies of Locke Lamora er den første boken i Gentleman Bastard serien, skrevet av Scott Lynch og ble utgitt i 2006. Her følger vi Locke Lamora, tyven, svindleren og elendig sverdmann, og banden hans, The Gentlemen Bastards. De bruker dagene på å svindle og stjele fra de rike i byen Camorr og selv ikke byens kriminelle overhode vet hva som foregår rett under nesen hans. Så gode er de, at selv i lysende dagslys blir de rike fattigere uten at de er klar over det selv. Men selv The Thorn of Camorr er i fare når Den Grå Kongen kommer til byen og truer med å ødelegge alt Locke og gjengen hans har bygget opp.

Dette er uten tvil en av mine favoritter de siste årene. Det er en bok i fantasy sjangeren, men den føles samtidig jordnær og handlingen kunne, med noen små forandringer, fint ha vært satt til en hvilken som helst italiensk by mellom 1400 og 1600-tallet. Du har de klassiske fantasy elementene med magi og merkelige konstruksjoner satt igjen av en glemt sivilisasjon, men de er der stort sett bare for å sette litt smak. Magi i denne verdenen er noe svært få mestrer og er svært farlig, noe Locke Lamora får erfare i denne boken og i de neste. Byen Camorr har fått sitt navn fra italiensk organisert kriminalitet som kalles for camorra, mens byen i seg selv er inspirert av Venezia med sine mange kanaler. Denne italiensk inspirerte settingen passer svært godt og setter en riktig god stemning. Scott Lynch var relativt ung når han skrev denne boken, 28 år når boken ble gitt ut i 2006, men det å skrive er virkelig noe han mestrer. Dialogen er vittig og smart, karakterene har dybde og føles levende. Han kaster ikke bort tid på å forklare leseren hvordan denne verdenen fungerer, noe som mange forfattere i denne sjangeren ofte gjør og som kan føles overveldende for en ny leser. Du lærer om verdenen naturlig bare ved å lese boken og føler med det at det er mer du vil utforske ved videre lesning.

Denne boken er som sagt fantasy og det er til de som allerede er tilhengere av sjangeren som jeg vil anbefale denne boken. Men den kan også nytes av de som er nye til sjangeren, eller som ikke har lest så mye fantasy fra før. Lån den på biblioteket og se hva du synes. Kos deg i Camorr!

Andre bøker i serien:

  • Red Seas Under Red Skies (2) 2007
  • The Republic of Thieves (3) 2013
  • The Thorn of Emberlain (4) Ikke utgitt

Skrevet av Andreas Jambak

Kilder: Lynch, Scott (2006), The Lies of Locke Lamora, Spectra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *