Solaris, et teaterstykke basert på en film, som er basert på en roman.

Foto: Erika Hebbert

Solaris et teaterstykke s på det norske teateret, Solaris er først og fremst en roman som kom ut i 1961, skrevet av den polske forfatteren Stanislaw Lem, som en slags satirisk sci-fi roman. Dramatisert av David Greig og regissert av Peer Perez Øian. Men Solaris på Det norske teateret er et teaterstykke med Ane-Dahl Torp i hovedrollen. Stykket varer i ca. 1 time og 40 min.

Solaris handler i korte trekk om Dr. Kris Kelvin som er psykolog og astronaut, som skal reise til planeten Solaris, for å hente hjem et team med forskere som har  sirklet rundt planeten ‘Solaris’ i to år.  Dr. Kelvin er bekymret da de ikke har hatt noe radiosamband de siste to månedene. Planeten Solaris har vist å være en planet med utenjordisk intelligens.

Når Dr. Kelvin endelig kommer til romstasjonen, viser det seg at mye har hendt de siste to månedene. Hennes mentor og kollega er død, de to gjenværende forskerne virker å ha blitt veldig påvirket av å være der i to år. Solaris er en planet som viser seg å være ganske spesiell, det er noe med at det er to soler der i følge han ene av de to gjenværende forskerne.

Men det viser seg at veldig mye henger ikke på greip i romstasjonen, plutselig ser vi at det er en liten jente som sitter og observerer de gjenværende på romstasjonen, og de to forskerne later som de ikke ser henne. Og han ene forskeren vil egentlig ikke at Dr. Kelvin skal oppsøke den siste forskeren. Som publikum føler man at de forskerne skjuler noe for Dr. Kelvin, da de bare vil at hun skal legge seg å sove rett etter ankomst.

Solaris som teaterstykke på Det Norske teateret er veldig godt gjennomført, men Solaris styrke som teaterstykke er først og fremst det visuelle, måten musikk, lys og scenografi er satt sammen, drar teaterstykket til nye høyder, og for de som har sett Tarkovskys film om samme bok fra 1972 kan man se hvor scenografen har hentet inspirasjon.

God Teateropplevelse

Christer Enciso Fredriksen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *