Header bilde.

Program våren 2018

      

Alle filmvisninger er på mandager kl 18:00 i aud. 6.222
 (Teorifagbygget 6 — se på kartet). Gratis inngang!

På grunn av kinosalens størrelse (bare 34 lenestoler) er filmklubbben fortrinnsvis for studenter og ansatte på Universitetet i Tromsø.

 

Uke 7 — mandag 12. februar:  

Летят журавли (Михаил Калатозов)/ Og tranene flyr (Mikhail Kalatozov)

«Og tranene flyr» er et sovjetisk romantisk drama fra 1957 regissert av Mikhail Kalatozov. Handlingen kan beskrives som et kjærlighetsdrama med andre verdenskrig som bakgrunnsteppe. Filmen ble belønnet med Gullpalmen da den ble vist på filmfestivalen i Cannes i 1958. To ungdommer, Veronika og Boris, med livet foran seg, går hånd i hånd i Moskvas gater en vakker junimorgen i 1941. De vet ikke ennå at krigen har startet. Fra denne morgenen blir plutselig alt forandret. Veronika og Boris kjemper hver sine kamper, for nasjonen og for hverandre, for frihet og kjærlighet. Brevutveksling gir liv og håp til kjærligheten deres, men så slutter brevene å komme. Dette er en film hvor både historiske hendelser og private skjebner under krigen i Sovjetunionen beskrives. Ta gjerne med et lommetørkle, dette er en vakker og rørende film!

Filmen presenteres av Elena Bjørgve, universitetslektor i russisk språk ved UiT.

 

Uke 9 — mandag 26. februar:

Июльский дождь (Марлен Хуциев)/ Juliregn (Marlen Khutsiev)

  • 1966 | 107 min. | svart og hvitt | russisk lyd med engelske tekster
  • les mer om denne filmen

«Juliregn» er en sovjetisk dramafilm fra 1966 regissert av Marlen Khutsiev, en av de ledende kulturelle figurene i Khrusjtsjovs tøvær. Lena, trykkeriingeniør, og kjæresten hennes Volodja, en lovende forsker, er omtrent tretti år gamle. Filmen forteller om livet deres i noen måneder: fra juli til sen høst.

Karakterene småprater, spiller gitar og vandrer. Dette er et portrett av mennesker i et kulturmiljø som føler seg både begeistret over livet og innsnevret av det. Dette romantiske dramaet om to ugifte frie sjeler handler ikke så mye om et forhold i oppløsning som om Moskva selv som er en sentral skikkelse i identitetskrise. Moskva er som et hav, og du kan ikke bli vant til det eller få nok av det.

Kritikere mener at filmen markerer begynnelsen på en ny type sovjetisk filmkunst, som frigjør seg fra illusjoner og optimistiske ideer om virkeligheten, noe som gjenspeiles i situasjoner som på overflaten virker trivielle og nøytrale. Ifølge den britiske filmforskeren Ian Christie, var den «estetiske gjæringen» av 1960-tallet i Sovjetunionen rikere og dypere enn i den vestlige nye bølgen.

Filmen presenteres av Svetlana Sokolova, førsteamanuensis i russisk språk ved UiT.

 

Uke 11 — mandag 12. mars:

Гиперболоид инженера Гарина (Александр Гинцбург)/ Ingeniør Garins hyperboloid (Aleksandr Gintsburg)

  • 1965 | 96 min. | svart og hvitt | russisk lyd med engelske tekster
  • les mer om denne filmen

Året er 1925. Den russiske ingeniøren Pjotr Petrovitsj Garin oppsøkes på grunn av oppdagelsen sin – en hyperboloid-varmestråle. En dobbeltgjenger av Garin er funnet myrdet på datsjaen som ingeniøren brukte som laboratorium. Andre forsøker å drepe Garin eller kjøpe ideen hans når han flyr fra Paris til London og gjemmer seg på hemmelige steder.

«Ingeniør Garins hyperboloid» er basert på en roman av Alexej Tolstoj. Han har også skrevet romanen «Aelita» som ble brukt som utgangspunkt for den aller første sovjetiske science-fictionfilmen, stumklassikeren «Aelita» (1924).

Første halvdel av «Ingeniør Garins hyperboloid» utspiller seg som en spionthriller. Dette er spennende å se i kontekst av de mange engelsktalende spionfilmene som ble laget på samme tid (f.eks. James Bond og Harry Palmer-filmene). Midt i filmen kommer den fascinerende scenen hvor Garin gjemmer seg i en villa ettersom flere mennesker kommer etter ham, og så slås hyperboloidet på og eliminerer alle Garins motstandere ved å rette varmestrålen gjennom døren. Deretter forlater filmen spionthriller-aspektet og blir en film om en vidunderlig oppdagelse. Bli med å se denne flotte klassikeren med fantastiske skuespillere!

Filmen presenteres av Svetlana Sokolova, førsteamanuensis i russisk språk ved UiT.

 

Uke 15 — mandag 9. april:

Притяжение (Фёдор Бондарчук)/ Tiltrekning (Fjodor Bondartsjuk)

  • 2017 | 132 min. | farger | russisk lyd med engelske tekster
  • les mer om denne filmen

En serie uheldige omstendigheter gjør at et romskip fra en fremmed planet må krasjlande i en forstad til Moskva. Hendelsen går selvsagt ikke upåaktet hen, og reiser en rekke spørsmål det ikke finnes svar på verken i myndighetenes krisehåndteringsmanual eller i velforeningens reglement. Hva vil de fremmede? Kan man egentlig stole på myndighetene? Og ikke minst: hvilken rett har et romskip til å nødlande i mitt nabolag?

«Tiltrekning» er et science-fictiondrama fra 2017 regissert av Fjodor Bondartsjuk, russisk regissør, film- og TV-produsent, skuespiller og TV-vert. Han debuterte som regissør i 2005 med filmen «Niende kompani». Filmen ble en stor suksess, vant en rekke priser og ble den første filmen i russisk historie til å spille inn mer enn 25 millioner dollar. «Tiltrekning» ble vist under årets TIFF, så hvis du ikke fikk mulighet til å se denne filmen på festivalen, har du sjansen nå!

Filmen presenteres av Åsne Øysteinsdotter Høgetveit, stipendiat i russisk kultur ved UiT.

Tidligere års filmprogrammer

Kommentarer er stengt.