Program våren 2019

          

Alle filmvisninger er på mandager kl 18:00 i aud. 6.222
 (Teorifagbygget 6 — se på kartet). Gratis inngang!

På grunn av kinosalens størrelse (bare 34 lenestoler) er filmklubbben fortrinnsvis for studenter og ansatte på Universitetet i Tromsø.

 

Uke 6 — mandag 4. februar:

Хрусталь (Дарья Жук)/ Crystal Swan (Darya Zhuk)

Unge Evelina har en juridisk grad, men drømmen hennes er å reise til USA og jobbe som profesjonell DJ. Året er 1996, og jenta bor i det post-sovjetiske Minsk. Landet gjennomgår en økonomisk krise med høy arbeidsledighet. For å få visum og oppfylle drømmen sin må Evelina kunne fremlegge bevis for ambassaden på at hun har fast jobb. Men diverse hendelser fører henne til en landsby hvor skjebnen hennes for en stund knyttes til en lokal familie som planlegger et bryllup… Denne filmen som pulserer av nittitallsrytme, er en energisk debut fra den hviterussiske regissøren Darya Zhuk. Filmen har mottatt positive vurderinger fra kritikerne og ble vist på filmfestivalene i Tsjekkia, Irland, Norge, Italia og Russland.

Filmen presenteres av Olga Bakurova, utvekslingsstudent fra National Research University Higher School of Economics, Moskva.

 

Uke 8 — mandag 18. februar:

Питер FM (Оксана Бычкова)/ Piter FM (Oksana Bychkova)

Masha jobber som DJ for et populært radioprogram i St. Petersburg. Maksim er en ung arkitekt. Masha er forlovet med sin gamle klassekamerat, Kostia. Maskim har vunnet en internasjonal konkurranse og har nettopp blitt tilbudt en jobb i Tyskland. Verken han eller Masha er imidlertid sikre på hva de skal gjøre. Masha vet fortsatt ikke om hun elsker Kostia eller om hun bare har blitt vant til ham. Maksim er redd for at jobben i Tyskland vil spolere hans livslange drøm om å designe et superbygg i St. Petersburg. Og hvem vet hva som ville ha skjedd dersom Masha ikke hadde mistet mobilen sin og Maksim ikke hadde funnet den…? Denne filmen som er laget av regissøren og manusforfatteren Oksana Bychkova, er en populær melodramatisk komedie fra 2000-tallet. Kritikerne sammenligner den med «Walking the Streets of Moscow» (1964) av Georgiy Daneliya, «July Rain» (1966) av Marlen Khutsiev, «Sleepless in Seattle» (1993) av Nora Ephron og «The Stroll» (2003) av Aleksei Uchitel’.

Filmen presenteres av Svetlana Sokolova, førsteamanuensis i russisk språk ved UiT.

 

Ekstravisning! Uke 10 — mandag 4. mars:

Советские документальные фильмы о Шпицбергене / Sovjetiske dokumentarfilmer om Svalbard

  • 1932, 1934, 1966, 1976 | 52 min. | uten undertekster

Далеко на Севере (1932) 19 min

Союзкиножурнал № 31/530 (1934) (utdrag) 5 min

За четырьмя морями (1966) 19 min

Севернее – только Северный полюс (1976) 9 min

Disse filmene kommer fra Russlands statlige filmarkiv – en av verdens største filmsamlinger. Disse filmene er eksempler på sovjetiske poetiske kortfilmer spilt inn i ulike år. I Sovjetunionen var Arktis et like viktig tema som verdensrommet. Begge deler symboliserte menneskehetens kraft og idéens kraft. Filmene ble laget av dristige og sterke unge mennesker under vanskelige forhold, noe som gjør produksjonshistorien nesten vel så interessant og spennende som filmene selv.

Filmene presenteres av Marina Yuzhaninova, spesialist i nordisk film, som er gjesteinvitert til Tromsø av forskningsgruppen RSCPR (Russian Space: Concepts, Practices, Representations).

 

Uke 13 — mandag 25. mars:

Гагарин. Первый в космосе (Павел Пархоменко)/ Gagarin: Førstemann i verdensrommet (Pavel Parkhomenko)

«Gagarin: Førstemann i verdensrommet» er et russisk dokudrama fra 2013 som forteller om den første som var i verdensrommet, Yuri Gagarin, og oppdraget til raketten Vostok 1 den 12. april 1961. Filmens varighet på 108 minutter er tilnærmet den samme som det tok Gagarin å reise rundt jordkloden før han returnerte. Filmen var den første filmbiografien om Yuri Gagarin som ble godkjent av kosmonautens familie. Kritikerne sammenligner «Gagarin» med den britiske dokumentarfilmen «First Orbit» (2011) som inneholder opptaket fra den opprinnelige reisen, og den britiske-amerikanske science fiction thrilleren «Gravity» (2013). Visningen holdes i forbindelse med Den internasjonale romfartsdagen som feires den 12. april.

Filmen presenteres av Elena Bjørgve, universitetslektor i russisk språk ved UiT.

 

Uke 20 — mandag 13. mai:

Критик (Андрей Айрапетов)/ Kritikeren (Andrey Airapetov)

Dokumentarfilmen «Kritikeren» er en biografi om den legendariske musikkritikeren, journalisten og tv- og radioreporteren Artemy Troitsky. I mange år har Troitsky vært en anerkjent musikkautoritet, ikke bare i Russland, men også i utlandet. Musikkspesialister sier Troitsky representerer hele den russiske rockhistorien i én person.

Deltakerne i filmen er: Artemy Troitsky, Boris Grebenshchikov, Andrei Makarevich, Evgeny Khavtan, Alexander Lipnitsky, Vasily Shumov, Andrey Tropyllo, Vsevolod Gakkel, Alexei Belov, Ilya Lagutenko med flere.

Filmen skal presenteres av Artemy Troitsky selv som er gjesteinvitert til Tromsø av forskningsgruppen RSCPR (Russian Space: Concepts, Practices, Representations).

Tidligere års filmprogrammer

Kommentarer er stengt.