Hvordan avdekke risiko for blodpropp ved graviditet?

Beautiful nice pregnant lady standingAv Cathrine Ramberg, spesialingeniør TREC

Graviditet i seg selv er en risikofaktor for å utvikle blodpropp, og gravide kvinner har normalt 4 ganger høyere risiko for blodpropp, enn kvinner som ikke er gravide. Dette fordi kroppen er i forandring, hormonnivåer endres, blodets evne til å levre seg endres, og livmoren kan for eksempel trykke på blodårer og dermed forstyrre den naturlige blodgjennomstrømningen.

I tillegg legger flere kvinner på seg under graviditeten, beveger seg mindre, kan bli periodevis sengeliggende eller tar keisersnitt. Dette er alle risikofaktorer for å utvikle blodpropp som øker den allerede naturlige forhøyede risikoen. Å avgjøre hvilke kvinner som er mer utsatt enn andre til å få blodpropp under et svangerskap er vanskelig. Som nevnt, er mange av risikofaktorene allerede kjente, mens de genetiske risikofaktorene er vanskeligere å bestemme.

Proteinet annexin A5, og det kodende genet ANXA5, er tidligere forsket på i sammenheng med kvinner som får svangerskapsforgiftning, eller opplever gjentatte spontanaborter. Dette proteinet produseres normalt av morkaken under en graviditet og har en naturlig blodfortynnende effekt. Mutasjoner i starten av genet, promotorregionen, er beskrevet og kalt type M1 og M2. Man tenker seg at disse mutasjonene påvirker genet i så måte at det produserer en mindre mengde av proteinet annexin A5 enn normalt. Dette kan resultere i at blodet lettere levrer seg og at blodpropper dannes.

En nyere norsk studie fra Oslo Universitetssykehus har undersøkt om disse genmutasjonene er risikofaktorer for at norske gravide kvinner skal få blodpropp under eller etter en graviditet.

Forskerne fant ingen sammenheng mellom det å ha M1- eller M2-mutasjonene og det å utvikle blodpropp under eller etter en graviditet. Dette står i kontrast til en tidligere publisert studie fra Italia. De norske forskerne spekulerer i om de motstridende resultatene i studiene kan komme av at norske og italienske kvinner er genetisk ulike. 

Referanse: Dahm AEA, Tiscia G, Holmgren A, Jacobsen AF, Skretting G, Grandone E, Sandset PM. Genetic variations in the annexin A5 gene and the risk of pregnancy-related venous thrombosis. J Thromb Haemost 2015; 13: 40913.

Be the first to like.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *