En spennende og innholdsrik forskningsfestival for liten og stor

Av: Ina Isabella Høiland

Forskningsdagene er en landsomfattende festivalForskningstorget 4
som arrangeres årlig av Forskningsrådet og hovedmålet med festivalen er å skape begeistring og forståelse rundt forskning.

Under disse tolv dagene med forskningsfestival er det mye forskjellig som skjer. Blant annet avholdes det Forsker Grand Prix hvor forskere blir utfordret til å kommunisere forskingen sin på en forståelig og fengende måte på kun 4 minutter. Det blir også arrangert «snakk med en forsker» på universitetet, hvor elever ved videregående skole kan snakke med forskere innen forskjellige fagfelt. Festivalen blir avsluttet med to dager med forskningstorg i Tromsø sentrum. Forskningstorget er det største arrangementet under forskningsdagene og i år var tema på torget mat, med spennende stikkord som sjømat, kortreist mat, tradisjonsmat og mat fra luft, vann og land.

I Tromsø ble forskingstorget holdt for første gang i 2002 og er et populært arrangement for skoleklasser og andre som er interessert i forskning. I år ble forskningstorget arrangert fra 25. til 26. september, utenfor Nerstranda i Tromsø sentrum. Det var forventet at mellom 3000 og 4000 kom til å komme innom torget i løpet av disse to dagene. På fredag var det åpent for skoleklasser fra barne-, ungdoms- og videregående skoler. På lørdag var alle velkommen til å komme innom å delta i diverse aktiviteter og å lære om forskning som blir gjort i Tromsø.

Forskningstorget 5For første gang stilte K.G. Jebsen-TREC senter for tromboseforskning med sin egen stand, hvor de oppmøtte kunne lære om venøs blodpropp. Sammen med mange andre forskningsgrupp
er var vi med å representerte helefakultetet ved UiT. Vi hadde lagt opp til aktiviteter for både store og små, noe som gjorde blodproppstanden til en populær stand. Her kunne du perle ditt eget blodpropparmbånd med rødeblodceller, fibrin og blodplater, eller røde, gule og hvite perler.  Du kunne også se på blodceller og et snitt av en blodpropp i mikroskopet, noe som var spennende for både voksne og barn. I tillegg var det mange interesserte og nysgjerrige som deltok i vår blodproppquiz.

Alt i alt var det et par spennende dager for oss i TREC, og vi fikk møte mange engasjerte og interesserte voksene og barn. Takk til alle som kom innom og gjorde dagene så bra som de ble 🙂

1 person likes this post.