Verdens Trombosedag 13. oktober markeres av TREC

Av Helle Jørgensen, rådgiver TREC

Til tross for at blodpropp en vanlig sykdom, og hvem som helst kan rammes, er kunnskapen om sykdommen lav blant folk flest. Det gjør at mange søker hjelp for sent.

Photo 1Med hundrevis av arrangementer verden rundt markeres 13. oktober som verdens trombosedag. Målet med dagen er å gi et globalt søkelys på blodpropp som et presserende og økende helseproblem.

Datoen 13. oktober presenterer fødselsdagen til Rudolf Virchow (1821-1902), en pioner innen blodproppforskning. Virchow, en tysk lege og patolog, var den første til å beskrive konseptet «trombose» og forske på denne tilstanden.

For å kunne redusere risikoen for blodpropp er det viktig å kjenne til symptomene på sykdommen og vite om du er i risikosonen for å få blodropp.I TREC ønsker vi å sette fokus på hva blodpropp innebærer, både hvordan og hvorfor vi Photo 2får blodpropp og hvordan vi kan behandle og forhindre sykdommen.

Engasjerte TREC medlemmer stilte derfor 13.oktober opp på stand i Medisin og Helsefagbygget på UiT- Norges arktiske universitet.

Vi hadde flere aktiviteter som inkluderte blodproppquiz, perling av blodpropparmband, blodproppvideo og informasjon. Standen var godt besøkt av interesserte studenter og ansatte, og en heldig vinner av blodproppquizen ble belønnet med et gavekort på 1000 kr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to like.