Gir kikkhullsoperasjon i kneet økt risiko for blodpropp?

Av Cathrine Ramberg, spesialingeniør TREC

Acute pain in kneeArtroskopi er en type kikkhullsoperasjon som utføres i ledd. Dette kan være i forbindelse med diagnostisering av mulige skader, eller for eksempel for å operere menisk eller korsbåndskader. Verden over utføres det årlig rundt 4 millioner artroskopier i knær.

Artroskopi er generelt forbundet med få komplikasjoner. Skaden på vev er liten og operasjonen er over relativt raskt. Man blir ikke sengeliggende etter operasjonen og behøver heller ikke å bli på sykehuset i en lengre periode.Likevel ser man at noen av pasientene får blodpropp etter denne typen operasjon. Er dette kun relatert til operasjonen de hadde i kneet eller er det andre faktorer som spiller inn? En forskningsgruppe i Nederland ønsket å undersøke nettopp dette.

Forskningen deres bekrefter, som tidligere kjent, at operasjonen i seg selv gir en økt risiko for å utvikle blodpropp. Det nye med deres forskning er at også typen operasjon som utføres i kneet spiller inn på risikoen for blodpropp. Pasienter som er operert for korsbåndskader har en høyre risiko for blodpropp enn de som er meniskoperert. Studien finner også at risikoen for å få blodpropp er høyest i de tre første månedene etter en operasjon.

Hvorfor er det risiko for blodpropp forbundet med en operasjon i kneet? Forskerne spekulerer i om grunnen kan være at det brukes staseslange under operasjonen. Staseslangen vil kunne gi en redusert blodgjennomstrømning, stase, i leggen. Dette vil igjen kunne medføre at det også skapes et oksygenfattig miljø, kalt hypoksi, noe som er skadelig for celler og vev.

Men å vurdere pasienters risiko for komplikasjoner, som for eksempel blodpropp er ikke så lett. Man må i tillegg ta hensyn til den individuelle pasientens iboende risiko, de genetiske risikofaktorene. De nederlandske forskerne rapporterer at når en pasient har for eksempel en genetisk mutasjon kalt faktor V Leiden, øker risikoen for blodpropp drastisk.

Forskerne konkluderer med at risikoen for blodpropp etter kikkhullsoperasjon i kneet varierer veldig avhengig av hvilke andre risikofaktorer som er tilstede hos en person. Fremtidig forskning bør derfor ha som mål å utvikle såkalte «risiko-score-modeller» slik at man bedre kan fastsette hvem som har høy og lav risiko for blodpropp. På denne måte vil man kunne tilpasse den forebyggende behandlingen til hver enkelt pasient.

Referanse: van Adrichem RA, Nelissen RGHH, Schipper IB, Rosendaal FR, Cannegieter SC. Risk of venous thrombosis after arthroscopy of the knee: results from a large population-based case–control study. J Thromb Haemost 2015; 13: 1441–8

 

Be the first to like.