Trygve skal i ilden: – Deilig å disputere

Av Dana Meknas
Journalist ved TREC

Det er travle tider på TREC: I løpet av tre uker har vi fire stipendiater som skal disputere. Nestemann ut i disputas-maratonet er Trygve Sølberg Ellingsen, som om halvannen uke skal presentere og forsvare forskningen han har jobbet med de siste fem årene.

Dato for disputasen: 11. juni 2018

Prøveforelesning foregår kl. 10.15-11.00 på Tabletten Auditorium, farmasibygget, UiT.

Presentasjon og forsvar av avhandlingen foregår i samme lokale, kl. 12.15-15.00.

Navn på avhandlingen: Red cell distribution width and risk of venous thromboembolism

Trygve begynte som forskerlinjestudent i TREC høsten 2013 og har forsket ved siden av medisinstudiet siden den gang. Etter å ha bestått medisinsk embetseksamen våren 2017, begynte han som stipendiat i TREC, noe han har vært et drøyt år. Nå er 28-åringen ferdig med doktorgradarbeidet og klar til å vise frem det han har jobbet med de siste årene.

Hvor mye arbeid har det egentlig vært?
– Jeg håper det har vært nok. Jeg har gått forskerlinja, som betyr at jeg starta med prosjektet for ganske lenge siden. Det første året jobba jeg fulltid i forskningsgruppa (daværende HERG), og de påfølgende tre årene har jeg jobbet med forskninga på deltid ved siden av skolen. I perioder har det vært mye, mens det i andre perioder har vært lagt helt på hylla. Jeg ble ferdig med studiene sist vår, og kunne da konsentrere meg om forskninga på fulltid. Dermed ble det naturlig nok mer arbeid, særlig de siste månedene før innlevering.

Trygve forteller at det føles deilig å skulle bli ferdig med doktorgraden.

Hvordan synes du det har vært å ta doktorgrad?
– Det har vært en positiv opplevelse fra første stund. Det faglige og sosiale miljøet i gruppa har vært og er veldig givende, og jeg har aldri gruet meg til å dra på kontoret. Samtidig har det vært frustrerende dager der jeg ikke har fått til enkelte analyser eller slitt med å formulere svar på vanskelige spørsmål fra reviewere, som føles tilsvarende godt når jeg omsider har fått det til. Den sporadiske arbeidsformen har også gjort at jeg aldri har blitt skikkelig lei av jobben, så alt i alt syns jeg arbeidet med doktorgraden har vært bedre enn forventet.

Hvordan har det vært å jobbe på TREC?
– Helt topp!

Hva har vært det aller beste?
– Tre (eller fire) seiere på rad i vinlotteriet.

Hva har vært det vanskeligste?
– Å skrive feilfri syntax i STATA.

Hva har vært din drivkraft til å gjøre dette?
– Til å begynne med var jeg nysgjerrig på forskerlinja og forskning generelt. Etter hvert har jeg fått et større ønske om å besvare alle de spørsmålene som har oppstått etter hvert som vi har kommet videre med forskningen.

Hva er planen videre?
– Jeg jobber for tiden som turnuslege ved UNN i Tromsø og skal fortsette med det.

Tips til andre som tenker å ta doktorgrad eller vurderer forskerlinja?
– Forskerlinja er en god mulighet til å få et innblikk i forskningens verden, og ikke minst til å få en forståelse av hvordan det som står i lærebøkene har havnet der. Samtidig er det viktig å være klar over at det innebærer en del arbeid parallelt med studiet, også etter forskningsåret, men det er ikke avskrekkende mengder. Det er også viktig å være kynisk i valg av forskningsgruppe for å øke sjansen for å fullføre forskerlinja med et håndfast resultat i den andre enden. Særlig gjelder dette om man har ønske om å ta doktorgrad. I motsetning til PhD-stipendiater, medfører forskerlinjestudenter få eller ingen kostnader for forskergruppene, og dermed er det ingen risiko for å ha «kastet bort» midler dersom prosjektet renner ut i sanden. I TREC har alle forskerlinjestudenter fått egne prosjekter med veldig god støtte og oppfølging, men jeg har forstått at det ikke kan tas for gitt.

Vi ønsker Trygve lykke til med disputasen og veien videre!

Be the first to like.