Feltkurs 2023: Dag 1

God kveld fra felt!

I dag var det oppmøte kl 09.15 v/ Breiviklia, og avreise deretter. Vi kjørte i ca 1,5 time for å komme frem til feltstasjonen. I år er  det 13 stk av oss + 2 forelesere som skal drive med opplæring og utgravning i 2 uker.  Vi fikk en kjempegod blomkål og brokkolisuppe-lunsj fra de ansatte på feltstasjonen. Deretter skiftet vi og gjorde oss klare for å reise ut Lullesletta i Storfjord kommune der årets feltkurs skal avholdes. 

Årets feltkurs tar plass på en lokalitet fra andre verdenskrig, og det er mulig at at det er et finértelt, bygget av tyskerne. Dette er spesielt støttet opp under siden det er en forseggjort dreneringsgrøft rundt. Disse finérteltene ble brukt til forlegning av personell.

I gang med graving.

Når vi kom til felt fikk en omvisning i området og begynte å sette opp utstyret, så var det bare å sette i gang å grave. Vi begynte med å fjerne torvlaget over hovedlokaliteten vi skal grave ut, med spader, helt til vi kom til utvaskningslaget. Noen steder var torven veldig tørr, så det måtte vi bruke (hanskekledde) hender for å dra torven bort og skrape vekk restene med en graveskje. Nesten hele lokaliteten er dekket av store klynger med piggtråd, derfor gikk arbeidet noe sakte. Det var likevel veldig spennende å se hva som ligger under torven og piggene.

Mye piggtråd som må løftes mens en fjerner torv.

Det er mange kontekster å se på lokaliteten ut i fra, slik som stein, søppel og piggtrådgjerde. Disse forteller oss hvordan dette stedet har blitt brukt under og rett etter den tiden det ble bygget, men også i ettertid, med tanke på søppeltømming og dumping av piggtrådgjerder. 

Av andre funn som ble gjort i dag var det en knust whiskyflaske og en knust spritflaske som en kan gjette er rester fra tyskerene siden de lå under torven og piggtråden. Vi fant også del hermetikkbokser som antas å være søppel som ble dumpet der på 70/80-tallet, når en ser på etikettene. 

Knust flaske under torven.

Gammel snurring-hermetikk.

Mens studentene gravde vekk torvlaget og forsøkte å ikke skjære seg på all piggtråden (med varierende grader av suksess), satte Johan opp de mer tekniske delene av utgravningsutstyret og vi er spent på å lære hvordan man bruker det i løpet av feltkurset.

 Piggtråd-jungel.

Vi ble nesten ferdige med å avtorve lokaliteten før vi pakket sammen kl 16.00 og dro tilbake til feltstasjonen. Der fikk vi kjempegode fiskekaker til middag av personalet. Etter middag dro nesten alle til Kilpisjärvi for å handle «proviant». 

Slik så det ut når vi dro for dagen,

Det siste arbeidet vi gjorde i dag var en kort opplæring i blogging, slik at disse innleggene kan bli publisert;) 

Hilsen Stian og Maren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *