Aldri, Aldri, Aldri

Da koronapandemien slo til, ble mange av oss med ett hakket mindre sosiale, og midt i permitteringer og karantener oppdaget jeg et nytt begrep; karantenelesning. Selv satt jeg hjemme i permisjon og hadde kun bøkene i min egen bokhylle til rådighet. Jeg valgte å plukke opp en bok jeg stadig kommer tilbake til, Heidi Strømsborgs «Aldri, Aldri, Aldri» (2019).

Boka handler om en kvinne på 35 år, hun bor i Oslo, er i et fast forhold, og har funnet sin plass i livet. Hun har lenge vært fast bestemt på at hun aldri skal få barn. Problemet oppstår når partneren hennes plutselig ombestemmer seg, og hun begynner å føle press fra alle kanter. Hun er tross alt 35 år, og klokken tikker.

«Dette er ikke noe jeg snakker med andre om. Det er noe jeg skammer meg over, noe jeg unngår, går lange muntlige omveier rundt. Når vennene mine snakker om å få barn, bytter jeg samtaleemne.»

Gjennom boka presenteres leseren for ulike perspektiver til morsrollen, til vennskap, forhold og familie. Den drives ikke frem gjennom spennende handling, men gjennom stemningsbeskrivelser og god dialog. Den er nærmest melodisk i språket, noe som gjør den lettlest og behagelig.

Strømsborgs bok går inn i en rekke av bøker som omhandler kvinner og reproduksjon, og forventninger man har til kvinner i dag. Samme år som «Aldri, Aldri, Aldri» kom ut, dukket det også opp flere bøker med samme tema, og året før var det en regelrett svangerskapsbølge på bokfronten. Her er det bare å velge og vrake bøker, for de som vil få flere synsvinkler om temaet.

Strømsborg er en av dem som hyller «nei»-et, og utforsker muligheten til å ta det valget, selv om det går utover andre aspekter av livet. Hun demoniserer ikke det å få barn, eller det å ikke få barn, men gir leseren en nyansert skildring av én kvinnes opplevelser. Boka passer til de som vurderer om de vil ha barn, eller de som vil få bedre innsikt i hvorfor noen velger å ikke få barn. Den kan leses med gjenkjennelse eller forundring, men uansett hvilket syn man selv sitter med byr den på sårhet og refleksjon.

Bilde: Flamme forlag. Aldri, Aldri, Aldri. fra https://shop.flammeforlag.no/products/aldri-aldri-aldri (05.10.2020)

Othelie Eriksen