Jentene fra Dagenham

Av Elisabeth Skogly

«Made in Dagenham» som er skrevet av William Ivory og regissert av Nigel Cole, er det jeg vil kalle en skikkelig god «feelgood»/«Girl Power» film. Den baserer seg på en sann hendelse ifra 1968, der kvinnene som var ansatt hos bilselskapet Ford til å sy setetrekkene, følte seg urettferdig behandlet og gikk til streik for å få samme lønn som de mannlige ansatte.

Filmens hovedrolle er en hardtarbeidende mor med navnet Rita, hun er en rettferdig og håndfast kvinne som tar på seg rollen som forkjemper blant kvinnene på arbeidsplassen. Rita og de andre Ford-kvinnene møter mye motgang og hån, ikke bare fra sin arbeidsgiver, men også fra mannlige medarbeidere og den mannsdominerte fagforeningen. Når de står uten inntekt og møter på fristelser til streikebryteri, holder kvinnene sammen med å dele på det de har og støtter hverandre. Til tross for all motgangen de møter går de til slutt seirende ut av streiken, hvor de ikke bare har oppnådd høyere lønn og respekt, men også oppmerksomheten til statssekretæren Barbara Castle. I etterkant av dette fikk Barbara Castle igjennom loven om likelønn i Storbritannia, kjent som «The Equal Pay Act of 1970».

I mine år som aktiv tillitsvalgt i Fellesforbundet/LO, har jeg organisert og deltatt på en rekke kurs og konferanser. Under en ungdomskonferanse høsten 2019 var «Made in Dagenham» oppført som en del av programmet, hvor både jeg og de andre deltakerne ble veldig begeistret over filmen. Spesielt oss som satt med en rekke verv og i utgangspunktet brenner for fagforeningen fikk et påfyll av engasjement og kampmot.

Selv om filmen er basert på en hendelse i slutten av 60-tallet er mye tematikken aktuell den dag i dag, kanskje i liten grad her i Norge, men i aller høyeste grad i flere land i verden. Jeg vil absolutt anbefale filmen da den etter min mening belyser et viktig tema, er morsom, dramatisk og har utrolig dyktige skuespillere, som gjør at man vil sitte igjen med en god følelse.

 

Kilder:

Bradshaw, P. (2010, 30. september). Made in Dagenham. The Guardian. Hentet fra: https://www.theguardian.com/film/2010/sep/30/made-in-dagenham-film-review (2020, 08. oktober).

Couric, K. (2010, 16. november). The Real-Life Women Behind «Made in Dagenham». CBS. Hentet fra:
https://www.cbsnews.com/news/the-real-life-women-behind-made-in-dagenham/  (2020, 08. oktober).

IMDb. (u.å.). Jentene fra Dagenham. Hentet fra:
https://www.imdb.com/title/tt1371155/ (2020, 08. oktober).

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *