Å se med hjertet

Ingrid Ovedie Voldens Hjertet er en knyttneve (2017) fanget meg fra første side og i løpet av et par timer hadde jeg lest ut boka. Denne kjærlighetsromanen for barn og unge er av det slaget som rett og slett river deg litt i hjertet.

Hjertet er en knyttneve

Det skal si ka-dunk, ka-dunk når hjertet pumper blod, men når Aline lytter på Olivers hjerte sier det ka-dunka-dunka-dunk. Kan det være kjærlighet hun hører?

Møt Aline og Oliver. Aline er den nye, litt rare jenta i klassen med et uttalt mål om å være mistilpassa. Hun og familien måtte flytte til byen på grunn av farens jobb, og Aline er fast bestemt på at de skal flytte hjem igjen så fort skoleåret er over.

Oliver er den kule og populære gutten. Den typen som kommer for sent hver dag og som sovner i skoletimene. Han har en mor som har flyttet inn til den nye kjæresten sin og en far som har kjærlighetssorg og pysj. Hele dagen. Helt til faren kollapser i fruktavdelingen og havner på kardiologisk avdeling.

Aline er på sjukehuset i forbindelse med en skoleoppgave om hjertet, og det er her hun og Oliver blir kjent med hverandre. Det tar ikke lange tiden før forelskelsen er et faktum og de to blir hemmelige kjærester.

Ingrid Ovedie Volden lar Aline og Oliver fortelle hver sin jeg-fortelling i denne nydelige, varme og såre kjærlighetsromanen. Gjennom hver sine kapitler følger vi dem gjennom forelskelse, misforståelser og det å stå alene når verden raser litt rundt en.

«Det er bare én bokstav som skiller Aline og alene.»

Selv om denne romanen i hovedsak er en kjærlighetsroman, er den også innom andre store og viktige temaer som barn og unge kan kjenne seg igjen i. Aline føler på ensomhet og annerledeshet. Hun trekker seg unna de andre i klassen og setter seg med høyre side mot veggen så ingen skal se fødselsmerket på kinnet hennes. Oliver har akkurat blitt skilsmissebarn, opplevd å nesten miste faren sin og har fått en stefar han ikke har bedt om. Det er ingen tvil om at de har det vanskelig, men Volden lar forelskelsen og de gode følelsene dominere. Og som Aline sier det i boka:

«- Livet går videre, sier jeg. Man må bare henge seg på.»

Skrevet av Ragnhild Mølmen Gråsletten

Aschehoug. Hjertet er en knyttneve. Hentet fra https://aschehoug.no/hjertet-er-en-knyttneve-1 (09.10.2020)