En voksen ungdomsroman: «Så vakker du er» av Brynjulf Jung Tjønn, 2013

I den Bragepris-belønnede ungdomsromanen Så vakker du er fra 2013, tar forfatteren Brynjulf Jung Tjønn oss med til et kjærlighetsfylt hjem, der det levende og det døende bor under et tak.

Simon er 31 år gammel og kreftpasient. Han er for svak til å klare seg på egenhånd og flytter inn hos søsteren sin og hennes sønn, Henrik. Henrik er en tenåring som henger for det meste med vennen Sverre og har sommerfugler i magen når han tenker på Kjersti, «den vakraste jenta» som har sendt ham postkort fra Roma i sommer. Han har opplevd sin onkel som en livsbejaende mann og farsfigur, med framtidsplaner og eventyrlyst.

«Hausten hade kome. Med eit hamrande hjerte.»

Ved å følge årstidene leser vi fra Henrik sin synsvinkel om hvordan sykdommen og behandlingen svekker Simon og hvordan de forskjellige karakterene påvirkes av det. Vi dykker ned i hans gode fortidsminner og kjenner på vårfølelser som blir til en sommerromanse med Kjersti, samtidig som tankene stadig kretser rundt Simon. I karakterene selv ligger den klare forbindelsen mellom begynnelsen og slutten: Henrik blir voksen, utforsker kjærligheten og ligger i startgropen til å finne sin plass i verden, mens Simon, pleietrengende og svak, «ventar på å dø». Ved å vise omsorg og personlig oppofring for Simon og å betro seg til sin sønn om sine følelser som en likeverdig samtalepartner, kommer morens store kjærlighet og respekt overfor andre til uttrykk. Samtaleemner og måten alle karakterene omgås hverandre gjør det tydelig at de har nære relasjoner.

Vakre ord om store temaer

Bokens framtredende kvalitet ligger i at forfatteren lager presise setninger som gir hele teksten en poetisk dybde når de settes sammen, men uten å være tung lesning. Noen av dem kunne uten videre blitt plukket ut til dikt, et inntrykk som forsterkes av den ytre formen med ca. én setning per linje.

«Eg fekk lyst til å ta tak i hjartet hans. (…)

Få det til å banke igjen.

Få det til å pulsere igjen.

Få det til å skyte blod rundt i Simons kropp.

Men han var gjennomsiktig som eit dødt hav.» (s. 113)

Så vakker du er er en roman som inneholder mange språklige finesser som får leseren til å oppdage nye sammenhenger; en roman som passer for ungdom og voksne (og kanskje spesielt godt for unge mennesker i Henriks alder) som ønsker å lære mer om hvordan en som begynner å bli voksen tilnærmer seg store tematikker som kjærlighet, livet og døden ut fra sin verden. Det kunne også vært interessant å bruke den i undervisningssammenheng i norskfaget.

 

Skrevet av Melina Charlotte Berka


Tjønn, Brynjulf Jung (2015): Så vakker du er. Utgitt første gang i innbundet utgave i 2013.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *