Dødes Tale

Nok en gang har Val McDermid satt liv i karakterene Tony Hill og Carol Jordan.

Jeg var svært spent på om det ble noen fortsettelse ettersom hun nærmest sendte de i døden i forrige bok, men McDermid greide å stable de på beina igjen i ei ny og spennende bok.

‘Dødes tale’ er den 11. boka i serien om psykologen Tony Hill og politiførstebetjent Carol Jordan. Jeg vil ikke gå nærmere inn på arbeidssituasjonen deres her for å ikke røpe for mye for dem som vil lese serien fra start til slutt, men Carol har utmerket seg i Bradfields avdeling for store hendelser og Tony har arbeidet med kriminell profilering.

Som i tidligere bøker er det ikke bare en sak som går igjen i ei bok av McDermid, men opptil flere mysterier som flettes inn i hverandre. Liket av 40 unge jenter blir funnet utenfor et gammelt kloster og det som allerede ser ut til å være en omfattende sak blir mere komplisert når flere levninger blir funnet i en kjøkkenhage i nærheten. Samtidig har både Tony og Carol sine egne utfordringer å jobbe med.

Hovedkarakterenes skjebner gjør at en fort kan bli hektet på å følge serien fra første bok, men samtidig gjør de innfløkte krimsakene at en godt kan lese bøkene enkeltstående. I serien følger vi Carol og Tony fra de begynner samarbeidet i boka ‘Sirenens sang’, og videre igjennom tøffe og til tider makabre saker i de neste ti bøkene.

Det kan være den store produktiviteten til Val McDermid eller kanskje det at flere av bøkene hennes har inspirert til TV-serier, men denne gangen synes jeg det har blitt noe klisjè og mye manusaktig over teksten i boken. Det er mange unyttige karakterer, historien hopper fra perspektivet til den ene til den andre, det er ‘action-scener’ og flere tråder forblir uløste, noe som gjør historien mere egnet på lerretet enn i bok.

Val McDermid er i en klasse for seg når det gjelder thrillere og krim, men denne når dessverre ikke opp til nivået til de andre bøkene i samme serie.

 

Bøker i serien

 • Sirenenes sang (2000) – The Mermaids Singing (1995) 
 • Arr på sjelen (2003) – The Wire in the Blood (1997)
 • Siste fristelse (2002) – The Last Temptation (2002)  
 • Andres nød (2005) – The Torment of Others (2004)
 • Under blødende hender (2008) – Beneath the Bleeding (2007)
 • I blodets grep (2010) – Fever of the Bone (2009) 
 • Hevnen (2012) – The Retribution (2011) 
 • På en brennende bro (2014) – Cross and Burn (2013) 
 • Knusende stillhet (2016) – Splinter the Silence (2015)
 • Brennende hat (2018) – Insidious Intent (2017)
 • Dødes tale (2020) – How the Dead Speak (2019)

 

Skrevet av Grethe Swan Hellem


Kilder;

Bilde fra cappelendamm.no

https://www.cappelendamm.no/_dodes-tale-val-mcdermid-9788202672294

https://www.valmcdermid.com/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *