En affære

Nå er det lørdag og her er meg å prøve å finne en filme for å se på en høst seint lørdag kveld. Plutselig fant jeg filmen En affære. I anmeldelse gitt av Netflix, ser man at filmen er meget interessant.

Direktor, forfatter og produsent Henrik Martin Dahlsbakkens klart å viser oss en historie som hvem som helst kunne opplever en sånn situasjon ved dagens samfunn. En affære av dem type er tabu uansett om vi lever i et moderne samfunn eller ikke. Filmen følger en skolelærer gjennom et kortvarig seksuelt forhold til en attraktiv 16 år videregående student. Filmen er lett å fange den erotiske hendelse av deres møte og de mindre morsomme, men like intense følelsesmessige tilstandene som følger, og er avhengig av en sensitiv forestilling av stjernen Andrea Braein Hovig (som er lærer i filmen).

Anita som er hovedrollen i filmen, gift med en kraftig advokat som virker mer opptatt av jobben sin over for kone Anita som føler behov for å jobbe eller så risikere ho og bli ende mer ensom. Anita er akkurat i gang med en jobb som PE-lærer ved den lokale videregående skolen.  Først dag på jobb spør Anita til ellever for å presentere hverandre «fortell oss navnet ditt og en morsom fakta om deg» den første dagen i klassen, hun er urolig når en gutt (Tarjei Sandvik Moe) sier, skryter eller tuller eller begge deler: «Jeg er Markus, og jeg har fikk en stor pikk. » Markus mor kjenner Anita fra før.

Når Anita befinner seg alene i et garderobeskap med Markus, et uskyldig øyeblikk som blir farlig, men raskt blir avbrutt. Ikke slik med et senere møte, da gutten blir med henne i en parkert bil etter at andre har forlatt campus. Objektivt er Markus angriperen her, forfølger Anita utenfor skolen til han får det han vil. Men når den først er innledet, forbruker forholdet Anita, til og med (eller spesielt) når hun begynner å tvile på at han ser det som en affære. Hun blir avhengig av telefonen sin, ser etter tekster og ser på hans sosiale medier; hun ser kroppen hans når mannen hennes berører henne; hun merker bittert kroppene til badedraktkledde tenåringsjenter som går ved bassenget når klassen hennes svømmer. Snart engasjerer hun seg i løgner og manipulasjoner som kan få den mest selvsentrerte ungdomsskolen til å tenke seg om.

Filmen viser Anita og misbruker makten som lærer ved involvere seg med Markus (elleve). Men også viser en hendelse som er tabu fra en kvinnes perspektiv. Den her gang var en kvinne som misbrukt sin posisjon. Vanligvis kan vi ser at det er mann som alltids havne i en slik situasjon.

Til slutt fikk Anitas verden raser ned og skole fant ut om affære som fikk hun sparket av skole. Hun mistet både mann og et langt år vennskap med mora til gutten.

  • Celia

Premiere: 05.10.2018
Skuespillere: Andrea Bræin Hovig, Tarjei Sandvik Moe, Anneke von der Lippe, Carsten Bjørnlund, Agnes Kittelsen, Mads Ousdal, Mattis Herman Nyquist, Lea Meyer
Sjanger: Thriller
Regi: Henrik Martin Dahlsbakken
Nasjonalitet: Norge

Aldersgrense med begrunnelse: 15 år
Enkelte seksuelle skildringer og en forstyrrende tematikk gjør at denne filmen får 15-årsgrense.
Språk: norsk
Produksjonsår: 2018
Distributør: SF Norge

Kilde;

https://www.hollywoodreporter.com/review/an-affair-1161293

https://www.netflix.com/watch/81245750?trackId=14170287&tctx=2%2C1%2C6460df99-c912-459e-8623-4ca22f870a56-283518048%2C448d215b-2ad5-4fd6-908f-c061b9e9a59f_52744506X3XX1602424316795%2C%2C

https://www.filmweb.no/film/article1357623.ece?location=Oslo#11.10.2020

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *