Sult av Martin Ernstsen

Original: Sult av Knut Hamsun

Adaptasjon av: Martin Ernstsen

Forlag: Minuskel

Utgitt: 2019

Språk: Norsk

Sult av Knut Hamsun blir sett på som en av de største romanene innen norsk litteratur. Den har nå blitt adaptert til tegneserieform. Det er Martin Ernstsen som står bak tegneserieutgaven. Den har blitt utgitt hele 130 år etter at originalen. Den har blitt godt mottatt og har blant annet vunnet Brageprisen i kategorien, åpen klasse.

Vi møter en sultende hovedperson i 1890-tallets Kristiania. Han er en forfatter som leter etter jobb, mat, kjærlighet og bekreftelse. Utfordringene hans blir skildret med alvor, men samtidig er ikke humoren langt unna.

Historien fungerer utrolig bra som tegneserie. Teksten og tegningene passer godt sammen. Noen ganger snakker tegningene for seg selv også. Imponerende nok er så og si all tekst i boka gjengitt fra originalteksten. Ernstsen har valgt og holde seg tett på originalteksten, vi kan føle respekten han har for romanen gjennom sidene. Han har for eksempel ikke brukt så mye farge for å unngå å ta oppmerksomheten fra historien. Samtidig som han bruker fargen som et virkemiddel for å fremheve feberfantasiene til hovedpersonen, altså han bruker farge i scener hvor det er tydelig at det bare er noe hovedpersonen ser for seg. Martin Ernstsen har tegnet både tidsriktige miljøbeskrivelser av Kristiania, hvordan det så ut i 1890, og feberfantasiene i et mer fargerikt og surrealistisk uttrykk.

Ernstsen er ikke den første som adapterer en norsk klassiker til tegneserie. Den mest kjente må nok være Geir Moen sin versjon av Peer Gynt som utkom bare et par år tidligere (som jeg også anbefaler å ta en titt på). Er dette en ny trend innen norsk litteratur, ønsker jeg den hjertelig velkommen!

Jeg liker veldig godt Ernstsen sin versjon av sult. Jeg synes det er et veldig godt alternativ til de som kan synes Hamsun sin versjon kan være noe utfordrende å lese. Adaptasjonen kan være med på å gjøre en eldre klassikere tilgjengelig for flere lesere, også noen yngre lesere. Jeg anbefaler den til alle som ønsker en inngang til Hamsuns Sult eller dem som har et ønske om å se romanen i et nytt lys.

-Tina Hansen

kilder:

https://brageprisen.no/

Martin Ernstsen (2019) Sult. Litauen:Minuskel (Ernstsen, 2019)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *