«Kjærlighet» – En dyster skildring av mor og sønn-forhold

En bok som virkelig viser oss ulike sider av kjærlighet, en kald vinternatt fører til skremmende og følelsesmessig opplevelser.

Jeg har lest en bok kalt «Kjærlighet», en fengslende bok skrevet av Hanne Ørstavik. Romanen ble først utgitt i 1997 og fikk sitt gjennombruddsår. Romanen ble kåret til en av de 25 beste norske bøkene de siste 25 årene av dagbladet.

Boken tar fram forholdet mellom moren Vibeke og den åtte år gamle sønnen Jon. De har nettopp flyttet til en liten bygd i nord Norge. Det er dagen før bursdagen til Jon så han finner ut at han skal gå og selge lodd slik at Vibeke kan bake en kake til han. Vibeke derimot hadde ingen planer om å bake, hun går heller på biblioteket for å lese i fred. Herfra følger vi to separate historier igjennom en kald vinternatt og ser hvordan mor og sønn kan leve to forskjellige liv. Denne delen endrer stemningen i boken til en mer dyster tone. Det er mye som skjer på en natt og som leser dukker det opp spørsmål; er Vibeke en god eller dårlig mor?

Det er egentlig ingenting som overrasker meg i begynnelsen. Boken skildrer en vanlig hverdag hvor det ikke skjer noe dramatisk, bade og selge lodd er noe vi alle gjør. Språket har en hverdagslig preg, hvor det er enkle og lettleste setninger. Likevel har det mye kraft i det som blir sagt med et underliggende budskap. Det som fenger meg er det som skjer under overflaten, Vibeke sine handlinger har dramatiske konsekvenser og det eskalerer til en kamp mellom liv og død. Jeg merker at spenningen har en jevn stigning ettersom historien utspiller seg, som gjør det vanskelig og legge fra seg boken. Slutten er utrolig uventet og skremmende som er åpen for diskusjon og ulike tolkninger av hva som faktisk skjedde.

Selv om det Vibeke gjør virker uansvarlig og egoistisk tror jeg at mange kan kjenne seg igjen i karakteren, spesielt hvis man er en ung alenemor som Vibeke er. «Kjærlighet» handler nemlig om mangel på kjærlighet. Du sitter ikke igjen med en god følelse etter du har lest boken, men det er heller ikke meningen. «Kjærlighet» er en god bok som anbefales å lese.

Vilde Katrine Pettersen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *