Victor Sotberg -Bare Victor

«Kjære leser. I mange år åpnet jeg klesskap i håp om å finne Narnia. Jeg sjekket postkassen flere ganger om dagen i håp om at invitasjonsbrevet fra Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom skulle ligge der. Jeg var desperat etter å rømme fra virkeligheten.Helst ville jeg gjemme meg i en magisk og fargesprakende verden der ingen var kjipe eller hadde det vondt. Der alle ble akseptert for den de var» (Victor Sotberg, s.6).

Slik starter Victor sin hilsen til deg i en rykende fersk utgivelse, som garantert blir både lest og likt.Her er det mye godt og fint, og når Victor deler vonde erfaringer og formidler at det blir bedre, så betyr det noe. Boken er lettlest, med god flyt, og mye humor. Teksten er enkelte steder illustrert med tegneserier.

Hvem er Victor Sotberg tenker du nok, dersom du ikke har familiemedlemmer som ser på programmet FlippKlipp på NRK, eller Youtube.Victor er en ung mann født i 1991, med masse kreativitet, glede, humor og talent for formidling. I kraft av sin programlederstilling i NRK FlippKlipp er han blitt mange barns idol og forbilde. Victor er god, en gledesspreder, skikkelig kul og morsom, og i tillegg glad iå utforske kreative landskap, spille og game. Dette har ofte vært brukt til virkelighetsflukt.

Selv husker jeg at jeg åpnet vinduet og speidet etter tingeling og Peter Pan. Få år etter ble vi dratt inn i universet til George Lukas, der det godes kamp mot det onde og alt som hendte på en galakse langt, langt borte bergtok mer. Fantasy, eventyr og fiksjon fengslerog drar ulike aldre inn i spenning og virkelighetsflukt, i kinomørket eller hjemme på flatskjerm- og i dataspill i mange varianter. Dette siste med en ekstra dimensjon,der du selv kan utfolde din kreativitet og fantasi, bygge, skape eller ha medbestemmelse til å påvirke plottet – leve ut en karakter, en rolle. Dette gav trygghet til Victor i en vanskelig tid.

Victor og medprogramleder Chris gamer seg gjennom flere spill i FlippKlipp-sendingene, med god innlevelse og morsomme kommentarer. Dette har gjort dem utrolig populære hos barn og unge. Men denne boka er om Bare Victor.Og den virkelighetsflukten han fant i fantasifulle univers i filmer som Ringenes Herre, Harry Potter og Narnia, i litteratur og dataspill. Alt dette var med på å utholde årene på ungdomsskolen.

Boken har gjenkjennbare situasjoner formidlet med humor, og referanser til film og litteratur. Som her, om å være elev på barneskole og være redd for de eldre: «Ungdomsskolen var som Mordor, det ondeste i Ringenes herre-universet. Men istedenfor å føde grusomme orker, fødte ungdomsskolen storunger». (Victor Sotberg, s. 27).

Victor forteller om sin oppvekst. Om fine barneår og morsomme minner, de vonde årene med mobbing på ungdomsskolen, tiden på videregående som ble fin, men med identitets forvirring. Om å finne seg selv, akseptere sin seksuelle legningog få det godt. Her hos oss gleder boka jenter og gutter i alderen 10-15. Boken formidler håp og livsglede, og etter å ha lest den synes jeg også den har i seg flere innfallsvinkler til den gode samtale med barn i vekst. Boken er en fin gave.

Boken er skrevet i samarbeid med Erik Eikehaug og illustrert av Charlotte Sandmæl.
Utgitt av Gyldendal Norsk Forlag AS, Oslo 2020

Skrevet av Ingunn Andrea Auklie

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *