Natt og tåke (1956)

Alain Resnais lagde i 1955-56 en 32 minutt dokumentarfilm Nuit et brouillard, eller Natt og Tåke, som omhandlet Holocaust og Auschwitz.

Kortfilmen tar for seg hva som skjedde i konsentrasjonsleirer under Holocausten og 2.verdenskrig. Natt og tåke blander film og bilde fra det som kan bli omtalt som fortiden, filmet i svart og hvitt, når konsentrasjonsleirene var i bruk og fargebildene som Alain Resnais selv har filmet i den dags nåtid, eller filmens nåtid, 1955.

Handlingen i filmen kan bli delt inn i forskjellige deler: Første del skildrer Auschwitz mens fortelleren forklarer hvordan naziideologien vokste frem. Den neste delen tar for seg hvordan det var i konsentrasjonsleirene, hvordan de innsatte ble utsatt for tortur, hvordan de ble eksperimentert på og henrettet. Og siste delen viser frigjørelsen av leirene og verdens første blikk på hva som faktisk skjedde i konsentrasjonsleirene.

Natt og tåke er ikke bare en Holocaust film, det er også en av de første, siden den kom ut knappe tiår etter slutten av 2.verdenskrig. Dette gjør at den fikk stor respons når den kom ut fordi hendelsene den skildret var fremdeles friskt i de fleste sitt minne og for mange var dette noe man egentlig ikke ville tenke på.

Når man hører Holocaust eller Auschwitz forventer man å høre om jødene, men det blir ikke tatt opp som et hovedpunkt i det hele tatt gjennom filmen.  Det skal ikke på noen måte sis at jøder blir vasket bort i denne korte dokumentariske filmen, men de blir heller ikke satt i rampelyset som man kanskje vil forvente. Men så er ikke natt og tåke en film om folkemordet av jødene, det er en film om hvordan konsentrasjonsleirene var. Den inneholder sterke bilder og viser bilder og filmer som faktisk er tatt i leirene, det er ikke skuespill, noe som gjør at den veker stor emosjonell respons.

Natt og tåke ligger inntil videre ute på nett, blant annet kan den bli funnet her:  https://vimeo.com/189672641

Synne Skjønsfjell

Kilder:

Night and Fog

(2016,31.oktober). Vimeo.  https://vimeo.com/189672641

Bilde hentet fra: https://en.wikipedia.org/wiki/Night_and_Fog_(1956_film)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *