Header bilde.

Program høsten 2019

           

Alle filmvisninger er på mandager kl 18:00 i aud. 6.222
 (Teorifagbygget 6 — se på kartet). Gratis inngang!

På grunn av kinosalens størrelse (bare 34 lenestoler) er filmklubbben fortrinnsvis for studenter og ansatte på Universitetet i Tromsø.

 

Uke 41 — mandag 7. oktober:

Довлатов (Алексей Герман-мл.)/ Dovlatov (Aleksey German-jr.)

«Dovlatov» er en biografisk film av Sergei Dovlatov, den sovjetiske dissidentforfatteren som ble tvunget til å emigrere til USA i 1979. Regissert av Alexei German, Jr. (sønnen til den berømte sovjetiske regissøren Alexei German), «Dovlatov» hadde premiere på filmfestivalen i Berlin (Berlinale) til mye kritisk applaus.

Sergei Dovlatov er ikke så kjent som sin mer berømte landsmann i eksil, Joseph Brodskij, nobelprisvinneren i 1987. Anerkjennelse som forfatter kom først da Dovlatov emigrerte til USA og oversettelsene av novellene hans ble publisert i The New Yorker på 1980-tallet. I sin levetid var han oftere kjent som en av Brodskijs “forfattervenner.” Dovlatov er kjent for sin komiske, ekstremt sarkastiske skildring av hverdagen i Sovjetunionen.

Filmen fokuserer på seks dager i Dovlatovs liv før 7. november, den store sovjetiske høytiden som feirer jubileet for oktoberrevolusjonen. Mens German jobbet med filmen, hadde han omfattende konsultasjoner med forfatterens familie og venner. Dovlatov er spilt av Milan Marić, en skuespiller fra Serbia, som har en stor likhet med forfatteren. Med å velge en utenlandsk skuespiller for hovedrollen understreker German hvor fremmedgjort Dovlatov var i Leningrad på 1970-tallet.

Filmen presenteres av Svetlana Sokolova, førsteamanuensis i russisk språk ved UiT.

 

Uke 43 — mandag 21. oktober:

Легенда №17 (Николай Лебедев) / Legend №17 (Nikolaj Lebedev)

«Легенда No. 17» er en russisk biografisk sportsfilm fra 2013, regissert av Nikolaj Lebedev. Lebedev er en kjent russisk regissør som har vært mest aktiv i det 21. århundre. Han skal blant annet regissere en ny versjon av “Mesteren og Margarita”, skrevet av Mikhail Bulgakov. Basert på ekte hendelser, forteller «Легенда No.17» historien om den kjente sovjetiske ishockeyspilleren Valerij Kharlamov (spilt av Danila Kozlovskij) og hvordan han ble berømt frem til «The Summit Series», en 8-kamps ishockey-konkurranse mellom Sovjetunionen og Canada i 1972. Filmens tittel henviser til hans spillernummer i CSKA Moskva og da han representerte Sovjetunionen i internasjonal ishockey. Valerij Kharlamov døde i en alder av 33 i en bilulykke langs en motorvei rett utenfor Solnečnogorsk i 1981. I dag minnes Kharlamov med et monument ved Lužnikistadionen i Moskva, i tillegg til et minnesmerke ved ulykkesstedet der det står: «Stjernen av russisk ishockey falt her» (Здесь погасла звезда русского хоккея).

Filmen presenteres av James McDonald, masterstudent i russisk språk ved UiT.

 

Uke 45 — mandag 04. november:

«Республика ШКИД» (Геннадий Полока)/ The Republic of ShKID (Gennadij Poloka)

«Republikken SjKID» (som betyr Dostojevskij-skolen) er en film om et virkelig internat for hjemløse barn i det postrevolusjonære Russland. Filmen forteller om konflikter mellom elever og lærere og er basert på en bok skrevet av tidligere elever på denne skolen. Filmen ble laget av Gennadij Poloka som også er kjent for sin senere film «Invasjon» (1968) om Odessa-byen under den russiske borgerkrigen. Den viktigste voksenrollen i «Republikken SjKID» ble spilt av den berømte skuespilleren og regissøren Sergej Jurskij. I Sovjetunionen mottok filmen forskjellige priser og var en av de mest populære filmene i 1966. Den ble sett av mer enn 32,5 millioner mennesker.

Filmen presenteres av Andrei Rogatchevski, professor i russisk kultur ved UiT.

 

Uke 46 — mandag 11. november:

«Черная молния» (Александр Войтинский и Дмитрий Киселёв, продюсер – Тимур Бекмамбетов) / Black Lightning (Alexandr Voitinsky and Dmitriy Kiselev, produced by Timur Bekmambetov)

Dette er en russisk film om en superhelt.

En helt vanlig student Dima Maikov, får fra sin far til sin 20-års bursdag en gave: bil GAS M-21 Volga. Denne type bil var veldig populær, men …for over 40 år siden. Nå det er nesten ingen som bruker slike biler, og Dima skjemtes å kjøre den.

Men det som Dima ikke vet er at denne bilen sto i et hemmelig laboratorium, som ble stengt for mange år siden. Laboratoriumet hadde funnet opp en «nanokatalisator», som kunne omdanne vanlig bensin til er superkraftig drivstoff. Ved bruk av den «nanokatalisatoren» laget laboratoriumet en superbil som kunne fly, og katalysatoren står fremdeles i bilen.

Tilfeldigvis oppdager Dima superkreftene i bilen, som kommer godt med når Moskva er blokkert av trafikkork. Han begynner å bruke sin mirakelmaskinen for å tjene raske penger som blomsterbud, men etter den tragiske hendelsen som skjedde med ham, våkner han opp og begynner å bruke sin mirakelbil for å hjelpe mennesker. Han kommer der noen treger hjelp og forsvinner så raskt, at han får et kallenavn «Det Svarte linet».

Men en ondskapsfull forretningsmann Kuptsov vet også om «nanokatalisatoren». Han ønsker å få tilgang til diamanter som ligger dypt under Moskva, og derfor trenger han «nanokatalisatoren» for å bore seg nedover under Moskva. Han bryr seg ikke så mye om at mange mennesker vil dø i Moskva av alle ødeleggelsene.  Det Svarte linet må stoppe ham.

Filmen presenteres av Elena Bjørgve, universitetslektor i russisk språk ved UiT.

Tidligere års filmprogrammer

Kommentarer er stengt.