Program høsten 2020

         

Alle filmvisninger er på mandager kl 18:00 i aud. 6.222
 (Teorifagbygget 6 — se på kartet). Gratis inngang!

På grunn av kinosalens størrelse (bare 34 lenestoler) er filmklubbben fortrinnsvis for studenter og ansatte på Universitetet i Tromsø.

 

Uke 42 — mandag 12. oktober:

Кококо (Дуня Смирнова)/ Kokoko (Dunya Smirnova)

Dunya (Avdot’ja) Smirnova (1969), er ein russisk filmregissør, manusforfattar, programleiar og forfattar. Kokoko er hennar tredje langfilm som regissør, og manus til filmen skreiv ho i lag med den etablerte og anerkjende manusforfattaren Anna Parmas. Smirnova og Parmas har fleire interessante samarbeid bak seg. Den litt mørke komedien Kokoko omhandlar klasse, kjønn og stereotypar med utgangspunkt i eit slags vennskap mellom to kvinner: Elizaveta (Anna Mikhalkova) og Viktorija (Jana Trojanova). Dei to jamgamle kvinnene møtes når dei tilfeldigvis deler togkupe. Toget og togkupar har ein viktig plass særleg i Russisk kultur for uventa møte på tvers av sosiale, kulturelle og økonomiske skiljeliner. Uføresette hendingar og personlegheitstrekk fører dei to kvinnene på ei slags felles danningsreise. Som vanleg utnyttar Smirnova genrekonvensjonar, denne gongen frå den romantiske komedien og «buddy»-filmen, til å laga ein underhaldande, smart og morosam film.

Filmen presenteres av Åsne Høgetveit, førstebibliotekar og fagreferent for pedagogikk og statsvitskap, Institutt for språk og kultur ved UiT.

 

Uke 43 — mandag 19. oktober:

Шагал Малевич (Александр Митта)/ Chagall Malevich (Alexander Mitta)

Filmen beskriver forholdet mellom de to verdensberømte kunstnerne Marc Chagall og Kasimir Malevitsj, som jobbet sammen på en kunstskole i Vitebsk (Hviterussland) i 1919-20. Handlingen er basert mer på regissørens fantasi enn på fakta og skal ikke betraktes som historisk nøyaktig. Regissøren Aleksandr Mitta studerte regi sammen med Andrej Tarkovskij og er mest kjent for sin sovjetiske katastrofefilm Ekipazj / Mannskapet (1980)

Filmen presenteres av Andrei Rogatchevski, professor i russisk kultur ved UiT.

 

Uke 44 — mandag 26. oktober:

Белорусская мечта (Екатерина Кибальчич)/ En hviterussisk drøm (Ekaterina Kibaltsjitsj)

«Белорусская мечта» (en hviterussisk drøm) er en russisk dokumentarfilm fra 2011. Den forteller en historie om en ung mann fra Minsk som har levd store deler av livet sitt under regimet til Aljaksandr Lukasjenka (siden 1994). Filmen beskriver i hovedsak protestaksjoner og andre begivenheter i Hviterussland mellom 2010 og 2011: Blant annet presidentkampanjen før valget i desember 2010, undertrykkelsen av opposisjonelle, rettsprosessene i etterkant, samt hvordan disse hendelsene har påvirket livet i denne – såkalt stabile – postsovjetiske republikken.

Filmen presenteres av Arve Hansen, forsker, Institutt for språk og kultur ved UiT.

 

Uke 45 — mandag 2. november:

«Ёлки 2» (Тимур Бекмамбетов) /Jølki 2 (Juletrær 2) (Timur Bekmambetov)

«Jølki-2» er en fortsettelse av den populære nyttårs komedien «Jølki». Filmen forteller historier om flere mennesker som kjemper for sin kjærlighet og familie, prøver å forandre livet sitt, og håper på et mirakel i høytiden rundt nyttårsfeiringen. Mange av karakterene fra forrige film «Jølki» dukker opp, mens andre møter vi for første gang. Handlingen består av separate noveller, filmet av forskjellige regissører og til slutt flettet sammen. Filmen ble utgitt på den «brede lerretet» 15. desember 2011.

Få med deg en del av det spennende som kommer fra den russiske filmindustrien! Husk at mirakler skjer, du trenger bare å tro på dem veldig sterkt – og det gjelder spesielt for nyttårsmirakler!

Filmen presenteres av Elena Bjørgve, universitetslektor i russisk språk ved UiT.

Tidligere års filmprogrammer

Kommentarer er stengt.