Header bilde.

Program våren 2023

Alle filmvisninger er på mandager kl 18:15 i aud. 6.222 (Teorifagbygget 6 — se på kartet). Gratis inngang!

På grunn av kinosalens størrelse (bare 34 lenestoler) er filmklubbben fortrinnsvis for studenter og ansatte på Universitetet i Tromsø.

Uke 9 — mandag 27. februar:

Палата № 6 (Карен Шахназаров)/ 6. avdeling (Karen Sjakhnazarov)

Karen Sjakhnazarovs 2009-filmatisering av Anton Tsjekhovs berømte fortelling Palata no 6 (1892) legger handlingen til samtidens Russland. Vi møter en liten gruppe pasienter på et avsides mentalsykehus. Blant disse er karakteren Gromov som lider av forfølgelsesvanvidd. Legen Ragin fatter etterhvert stor interesse for akkurat denne pasienten. De dype samtalene mellom de to skal etter hvert få dramatiske konsekvenser for både lege og pasient. Tsjekhovs fortelling kan leses som en kritikk av idéer som dominerte gjennom den russiske romanens gullalder. Uten forankring i virkeligheten, levd liv og ikke minst handling, kan disse idéene drive mennesker fra forstanden, mente Tsjekhov. Sjakhnazarov har beholdt hovedtrekkene fra Tsjekhovs novelle, men lager ikke uventet sin egen vri på den.

Filmen presenteres av Yngvar Steinholt, førsteamanuensis, Institutt for språk og kultur ved UiT.

Uke 11 — mandag 13. mars:

Доживём до понедельника (Станислав Ростоцкий)/ Vi lever til mandag (Stanislav Rostotskij)

«Vi lever til mandag» (Доживём до понедельника) er en sovjetisk spillefilm fra 1968 regissert av Stanislav Rostotskij. Den kan regnes som en av de mest innflytelsesrike sovjetiske filmene om skole og lærere. Filmen viser tre dager i livet til 9. klasse på en vanlig sovjetisk videregående skole – torsdag, fredag, lørdag midt på høsten. Filmmakerne ønsker med dette å understreke at hendelsene som er avbildet på skjermen, ikke hevder å være eksklusive. Hver dag er en begivenhet, hver person er en historie. I sentrum står forholdet mellom lærere og elever, deres gleder, problemer og vanskelige valg i livet. I motsetning til tidligere sovjetiske filmer hvor skoledager ble presentert «ovenfra», fra et voksenperspektiv, blir stemmene til både voksne og elever hørt i like stor grad i denne filmen. Flere av elevene var ikke studenter på en teaterskole, men ekte elever. «Vi lever til mandag» ble kalt den beste filmen fra 1968 ifølge meningsmålingen til magasinet «Sovjetisk skjerm» og vant hovedprisen ved den 6. Internasjonale filmfestival i Moskva.

Filmen presenteres av Svetlana Sokolova, førsteamanuensis, Institutt for språk og kultur ved UiT.

Uke 13 — mandag 27. mars:

Дикая охота короля Стаха (Валерий Рубинчик) / The Wild Hunt of King Stakh (Valerij Rubintsjik)

Based on a 1964 novella of the same name, The Wild Hunt of King Stakh (1979) follows a young ethnographer who finds himself in the middle of  a paranormal mystery.  While researching Belarusian folklore in the countryside, Andrei Belaretski (Boris Plotnikov) seeks shelter from a storm in the estate of Nadezhda Yankovskaya (Elena Dimitrova), a noblewoman under a terrible curse.  Director Valerii Rubinchik stated that at the time he made the film, all Belarussian directors dreamed of adapting the book, which “shone in Belarusian literature like a diamond.” The novella’s writer, Uladzimir Karatkevich (1930-1984), was a novelist, poet, playwright, and essayist whose fictional narratives of Belarus’s pre-Soviet past led some to call him “the inventor of Belarus.” One of Karatkevich’s major projects as a writer was developing a Belarusian national memory outside of official Soviet narratives.  Karatkevich himself was involved with the film and wrote the first draft of the screenplay, but Rubinchik rewrote it with significant changes.

Filmen presenteres av Libbie Katsev, stipendiat, Institutt for språk og kultur ved UiT.

Uke 17 — mandag 24. april:

Весёлые ребята (Григорий Александров)/ Hele verden ler (Grigorij Aleksandrov)

TBA

Filmen presenteres av Elena Bjørgve, universitetslektor, Institutt for språk og kultur ved UiT.

Tidligere års filmprogrammer

Kommentarer er stengt.