Av Gro Grimnes, PhD i TREC
Risiko for blodpropp øker med alder, og med økende andel eldre i befolkningen kan vi forvente flere blodpropptilfeller. Mangel på vitamin D er også vanlig hos eldre. I en nylig publisert fransk studie har forskere undersøkt om mangel på vitamin D innvirker på blodpropprisikoen hos de over 75 år. De fant at vitamin D-mangel var svært vanlig i denne aldersgruppen, men at vitamin D-nivået ikke hadde betydning for blodpropprisiko.
Eldre har økt risiko for blodpropp. Hos en del vet vi årsaken, som kan være for eksempel kreftsykdom, kirurgiske inngrep eller immobilisering. Hos cirka 40% av blodpropp-pasientene vet vi imidlertid ikke hva som forårsaket blodproppen. Vitamin D er viktig for kalsiumbalansen i kroppen og for skjelettet. I tillegg har studier de senere år vist mulig sammenheng mellom vitamin D og andre sykdommer som kreft og hjertesykdom. Vitamin D kan også virke inn på blodets evne til å levre seg. Kilder til vitamin D er fet fisk, tran og berikede meieriprodukter. I tillegg dannes vitaminet i huden når vi er i direkte sollys. Flere studier har vist at vitamin D-mangel er vanlig hos eldre, noe som kan skyldes at eldre tilbringer mindre tid i sola og ikke får i seg nok vitamin D via kosten.
En studie har vist at kvinner som var mye i sollys hadde redusert risiko for blodpropp, og det er foreslått at vitamin D kan ha hatt betydning.
For å undersøke dette nærmere har franske forskere sammenlignet vitamin D-nivå blant eldre pasienter (>75 år) med blodpropp uten kjent årsak, med nivået hos en tilsvarende kontrollgruppe som ikke hadde blodpropp. De fant at hele 80% av deltakerne i studien hadde mangel på vitamin D, og halvparten av disse hadde svært lave nivåer av vitamin D. Det var ingen forskjell i vitamin D-nivå mellom de som hadde blodpropp og de i kontrollgruppen. Ettersom sollys er en viktig kilde til vitamin D, undersøkte de også om forekomst av vitamin D-mangel og blodpropp var årstidsavhengig, men fant ingen årstidsvariasjon for hverken vitamin D-nivå eller forekomst av blodpropp.
Vitamin D og risiko for blodpropp har tidligere vært undersøkt i en oppfølgingsstudie fra vår forskningsgruppe. Her fant man heller ingen sammenheng mellom vitamin D-nivå og framtidig risiko for blodpropp. Gjennomsnittsalderen var 20 år lavere i Tromsøstudien enn i den franske studien.
Forskerne bak studien konkluderer med at vitamin D ikke hadde sammenheng med blodpropp blant eldre. Med så utbredt og uttalt vitamin D-mangel som ble påvist, vil vi uansett oppfordre til å huske dagens dose tran!
Kilde: Andro, M., et al., Serum levels of 25(OH)D are not associated with venous thromboembolism in the elderly population. A case-control study. Thromb Haemost, 2015. 115(1): p. 169-75.