Visste du at også dyr kan få blodpropp?

Av Cathrine Ramberg, spesialingeniør TREC

Visste du at også dyr kan få blodpropp?Ivar

Møt katten Ivar. Han bor til daglig på Eidsvoll og er som katter flest. I desember begynte Ivar å føle seg dårlig. Han var slapp, hadde kalde bakbein og haltet. Matmor Cecilie Meyer ble bekymret og tok Ivar med til veterinæren. Veterinæren mistenkte straks diagnosen blodpropp etter å ha konstatert en svært lav puls i kattens lyske. Med tanke på at Ivar også har en hjertefeil, var veterinæren ikke i tvil. Det er kjent at hjertelidelser hos katt er forbundet med risiko for blant annet blodpropp. Ved at hjertet av ulike årsaker ikke klarer å pumpe blodet effektivt rundt i kroppen vil også oksygentilførselen til vev minke. Ved at matmor Cecile reagerte så raskt og fikk sikret Ivar behandling reddet hun trolig katten.

Blodpropp hos katter behandles, som hos mennesker, med blodfortynnende medisin. Og igjen som hos mennesker er det en risiko for å få tilbakefall. Ivar er nå på bedringens vei og ved siste sjekk kunne veterinæren bekrefte ved hjelp av ultralyd at blodproppen var borte.

Så la oss krysse fingre og poter for at Ivar holder seg frisk. God bedring!

2 people like this post.