Disputerer: Denne uka blir Lars Daae Horvei (33) doktor

Av Dana Meknas
Journalist ved TREC

Førstkommende torsdag står Lars Daae Horvei klar til å presentere og forsvare sin avhandling. 33-åringen har studert medisin i sin fødeby på Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT) der han ble ferdigutdannet i 2010. Nå er han i spesialisering for å bli lege i blodsykdommer, og snart er han også offisielt doktor.

Dato for disputasen: 18. januar 2018

Prøveforelesning foregår kl. 09.15-10.00, Store Auditorium, MH-bygget, UiT.

Presentasjon og forsvar av avhandlingen foregår i samme lokale, kl. 11.15-14.00.

Navn på avhandlingen: ”Obesity, body height and risk of venous thromboembolism”

Du kan lese et kort sammendrag av avhandlingen på UiTs nettsider. Lars har sett på sammenhengen mellom overvekt, kroppshøyde og risiko for venøs tromboembolisme.

Du er snart i mål! Hvordan føles det å skulle bli ferdig med doktorgraden?
– Det føles bra og virkelig på tide. Avhandlingen var ferdig allerede i slutten av mai 2017, men disputasen ble utsatt blant annet på grunn av foreldrepermisjon.

Hvor lenge har du jobbet med dette?
– Jeg har hatt finansiering gjennom et såkalt dobbelkompetanseløp fra Helse Nord, hvor jeg siden høsten 2013 i prinsippet har jobbet 50/50 som stipendiat og som lege i spesialisering i indremedisin/blodsykdommer ved UNN. Innspurten, altså fra og med høsten 2016, har jeg gjennomført ved siden av jobb på sykehuset. 

Hvor mye arbeid har det egentlig vært?
– Det har så klart vært et omfattende arbeid, men med meget god veiledning og tilgang på unike data fra Tromsøundersøkelsen har det vært godt mulig å gjennomføre uten at det har oppstått større problemer (selv med tre små barn).

Hvordan synes du det har vært å ta doktorgrad i TREC?
– Det har vært meget lærerikt og utbytterikt og særdeles nyttig for videre arbeid i klinisk virksomhet på UNN. Det har hele veien vært god stemning og hyggelige kolleger i forskningsgruppa med regelmessige sosiale arrangementer. Deltagelse og presentasjoner på internasjonale kongresser har vært store opplevelser.

Hva har vært det aller beste?
– Da jeg endelig vant det ukentlige vinlotteriet (the Clottery) tre ganger på rad etter å ha gått inn i hver eneste helg med bunnløs skuffelse i tre hele år, helt siden jeg begynte i TREC.

Hva har vært din drivkraft til å gjøre dette?
– Jeg arbeider med venøs trombose på daglig basis på sykehuset, og det å opparbeide en høyere akademisk kompetanse på feltet har vært givende. I tillegg – og kanskje først og fremst – har den forskerutdanningen som en doktorgrad er gjort meg bedre i stand til å kritisk kunne vurdere annen forskning som er relevant for arbeid på sykehuset.

Hvordan ble du rekruttert til TREC?
– Jeg begynte som lege i spesialisering i blodsykdommer på UNN og deltok på de ukentlige fellesmøtene med TREC. Det tok ikke lang tid før det fantes et prosjekt med mitt navn på og det har jeg ikke angret på.

Hva er planen videre? Hva skal du gjøre nå?
– Jeg skal fullføre spesialistutdanning i indremedisin og blodsykdommer på UNN. Forhåpentligvis blir det anledning til å sysle litt med TREC-relaterte aktiviteter innimellom.

Vi ønsker Lars lykke til med disputasen og veien videre!

Be the first to like.