Fridtjof Rinde (22) i gang som forskerlinjestudent på TREC!

Av Dana Meknas
Journalist ved TREC

Ny høst betyr nye medarbeidere på TREC, og for én måned siden begynte Fridtjof Rinde (22) som forskerlinjestudent hos oss. Fridtjof er Tromsø-gutt og begynte høsten 2015 å studere medisin ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT).

Denne høsten begynte du som forskerlinjestudent på TREC! Hvordan har det vært så langt?
– Jeg har absolutt stortrivdes fra dag én, og det er godt å være i gang. Det har vært mye nytt, men det gjør det også veldig lærerikt.

Hva gjør du egentlig om dagen?
– I starten har mye av tida gått med på å lese meg opp på aktuelle artikler og sette meg bedre inn i fagfeltet og arbeidet til TREC. Etter “blodkurset” vi hadde på studiet i vinter satt jeg igjen med en følelse av å kunne det meste som var verdt å vite om blodpropp og blodsykdommer, men man skjønner fort at det er enorme mengder stoff å sette seg inn i. Ellers går mye av tida med på å gjennomføre obligatoriske kurs som hører med til forskerlinja, og å delta på møter og foredrag i regi av TREC.

Nå når Fridtjof har begynt på forskerlinja, skal han ha et forskningsår der det er fullt fokus på forskning, før han fortsetter på medisinstudiet, der han neste år begynner på sitt fjerde studieår.

Hva er det du skal gjennom i løpet av dette året?
– I tillegg til nevnte kurs som kreves, er planen å komme godt i gang med mitt eget prosjekt og forhåpentligvis være i gang med skrivingen på et par artikler som vi håper at jeg skal få publisert etter hvert – vi får se!

Hvilke forventninger har du til året – og til resten av løpet?
– Jeg har stor tro på at både forskningsåret og resten av løpet blir en artig, men også veldig krevende tid. Jeg merker allerede nå at det er mye som skal gjøres.

Hva håper du å få ut av det?
– Forhåpentligvis kan dette forskningsåret og tiden fremover være med på å legge et godt grunnlaget for en doktorgrad på sikt og eventuell videre forskning.

Hvorfor bestemte du deg for å søke forskerlinja?
– Etter å ha snakket med tidligere forskerlinjestudenter og lest meg litt opp om forskerlinja, syntes jeg det hørtes ut som en spennende mulighet. Tanken om å få prøvd seg i forskningsverden allerede under studietiden fristet. I tillegg så er jeg glad i å kunne sette meg godt inn i enkeltemner, i hvert fall de jeg selv liker, noe som forskning i stor grad legger til rette for.

Fridtjof er ikke den eneste i sin familie som driver med forskning, og han har faktisk en eldre bror som også forsker i TREC, Ludvig Rinde, som har fullført medisinstudiet og denne høsten begynte som stipendiat hos oss.

Hvordan fant du ut at TREC var stedet du ville være?
– Med en bror som tidligere forskerlinjestudent hos TREC, skal jeg ikke legge skjul på at hans gode erfaringer selvfølgelig spilte inn, men TREC har blant mange andre også et godt rykte på seg som en solid forskningsgruppe. Da valg av forskningsgruppe skulle tas, kunne jeg ikke all verden om blodpropp, men det virket som et spennende tema og et felt med mye morsom forskning fremfor seg.

Trives du?
– Veldig! TREC har flere gode sosiale tiltak, blant annet felles morgenkaffe og lunsj, ukentlig fellestrening og vinlotteri (“clottery”), som gjør at det er lett å komme inn i gruppa som ny. I tillegg har TREC hatt mange forskerlinjestudenter opp gjennom tiden, en del er fortsatt aktive, som gjør det lett å be om hjelp fra folk med et studentperspektiv.

Hva slags prosjekt er det du jobber med?
– Mitt prosjekt tar for seg blodprøven D-dimer, som er sentral i diagnostikken av venøs blodpropp, og i første omgang skal jeg se på om denne blodprøven kan brukes alene for å utelukke blodpropp.

Hvorfor er du interessert i forskning?
– Alt nytt er jo alltids litt spennende, og det er mye av dette forskning går ut på – å finne noe nytt og bedre. Fra tidligere har forskningserfaringen vært litt begrenset. I forbindelse med studiet hadde vi en mindre oppgave på andreåret, og er vel det nærmeste jeg har vært forskning tidligere.

1. oktober er fristen for å søke til forskerlinja. Har du noen råd til studenter som vurderer å søke?
– 
Jeg tror at det er viktig å tenke gjennom om forskerlinja er noe man faktisk vil, og selv om det bringer med seg mye moro så stilles det også en del krav. Et tips kan være å ta kontakt med tidligere forskerlinjestudenter, som kan gi et litt bedre bilde på hva man faktisk har i vente. Det er sikker også lurt å forhøre seg med ulike forskningsgrupper og hvilke opplegg og forventninger de eventuelt vil ha til deg.

Hvis du fortsatt tenker at forskerlinja kunne vært aktuell, vil jeg absolutt anbefale å søke!

Hvis du må beskrive deg selv med tre ord, hva ville det blitt?
– Glad i snø?

Hva liker du å gjøre på fritiden?
– Først og fremst er det topptur som er den store besettelsen på fritiden, og da primært på vinterstid. Ellers er jeg glad i å benytte meg av det gode tilbudet på Kraft Sportssenter. Der blir det alt fra pusting og pesing på mølla til ulike typer ballspill på kveldene.

Vi ønsker Fridtjof velkommen i gruppa og gleder oss til å følge han videre!

Be the first to like.