Det er tid for spøkelseshistorier!

Bokanmeldelse: Dološ balddonasat

Sjanger: Grøsser

Forfatter: Edel Marit Gaino

Utgivelsesår: 2019

Siden det nærmer seg Halloween, eller Allehelgens dag på norsk, og butikkene allerede har vært overfylt med spøkelsesmasker og skremselsfigurer i lang tid – så vil jeg tipse om en bok med skummelt innhold som kan passe for temaet Halloween. At vi i tillegg er på vei inn i mørketiden er heller ikke feil, for mørket gjør oss mer tilbøyelig til å spisse ørene for lyder, for å lytte etter det vi ikke kan se og kanskje bruke fantasien til å forestille oss om det mystiske og uforklarlige. Og hvis du er som jeg så blir du litt mer skvetten når du ikke har dagslyset til å vise deg hva som møter deg på din lille kveldsvandring i skogen.

Dolos balddonasat er en bok med 11 grøssere, og passer fint for ungdom og alle som synes det er spennende med det mystiske og skremmende. Tittelen kan enkelt oversettes til Spøkelser (fra fortiden). Dette er en relativt ny bok, utgitt av forlaget Davvi Girji i fjor (2019) og er foreløpig kun tilgjengelig i forfatterens morsmål, som er nordsamisk. Vi får tro og håpe at den blir å oversettes til flere språk, slik at flere får ta del i disse fortellingene. Forfatteren, Edel Marit Gaino, debuterer med denne boka og har dykket ned i kisten med spøkelseshistorier. Hun har blitt inspirert av gammel samisk fortellertradisjon når hun har forfattet historiene og hun får oss enda litt mer nysgjerrig til å lese boka ved å avsløre at noen av historiene har hun faktisk opplevd sjøl. Gaino var deltaker på det første kullet av det samiske forfatterstudiet som ble gjennomført i årene 2015-2017. Målet med forfatterstudiet er å rekruttere nye unge forfattere av samiske tekster spesielt for ungdom.

Boka er lettlest og historiene er korte, noe som man kanskje kan forvente av spøkelseshistorier spesielt rettet mot ungdom. Det er alt mellom 1,5 til 6 sider lange fortellinger, som alle har noe mystisk, skremmende eller overnaturlig ved seg. Det er fortellinger om dødninger som oppsøker de levende og om dyr med merkelig oppførsel og usynlighet. Hver fortelling er også illustrert med en tegning i begynnelsen og første siden av hver historie er trykket med hvit tekst på svart bakgrunn. Dette forsterker det mørke i boka og gir en ekstra effekt av det skumle og uhyggelige.

Jeg synes alle fortellingene var skumle og mystiske, i større eller mindre grad og kunne også kjenne at jeg grøsset litt da jeg leste meg gjennom de. Jeg klarte selvfølgelig ikke å legge fra meg boka etter at første historie var lest. Jeg ble bare nysgjerrig til å høre mer og skulle gjerne ønsket det var noen som fortalte disse muntlig til meg, slik de gjorde det i gamle dager, for å underholde hverandre og få tiden til å gå – før elektrisitetens tidsalder. Jeg stemmer for at denne boka kommer som lydbok om ikke altfor lenge!

Lene Siri

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *