Den siste vikingkongen: Krigens læregutt

Sikkert mange som har fått med seg at vikinger er i vinden igjen og at det har dukket opp i mange ulike medier i det siste. Mange kjenner vel til TV-seriene Vikings og den norske serien Vikingane. I bokverdenen er det også et het tema som denne bokserien er et eksempel på.

I bokserien Den siste vikingkongen får vi følge med i livet til Harald Hardråde, som har blitt kalt for den siste vikingkongen i Norge. Hardråde falt ved Stamford Bridge i år 1066, og med dette dristige forsøket han hadde på å prøve å erobre England ble vikingenes siste tokt.

Krigens læregutt er seriens første bind og følger Harald Hardrådes unge år på hjemgården Stein på Ringerike. Hjemgården blir styrt av Haralds egen mor Åsta som styrer over livet på gården. Plutselig en dag kommer kong Olav Tryggvason til gården, Haralds halvbror, som er på flukt fra fiender. Kong Olav må etter hvert raskt videre, men han etterlater en av sine bestemenn som er hardt skadet igjen på gården.

Mannen gikk under navnet Rane Kongsfostre, som i sine glansdager var en navngjeten kriger, men er nå blitt redusert til en gammel mann med en hånd igjen.

Disse møtene snur opp ned på den unge Haralds liv til nå og etter hvert legger den unge og den gamle ut på en strabasiøs reise som til slutt fører de to frem til Stiklestad. På Stiklestad utspiller det største slaget som hittil hadde vært i Norge seg, der Harald følger hedninger som skal føre til enda større forandringer fremover.

Denne serien er forfattet av Jan Ove Ekeberg, som har skrevet mange bøker innenfor ulike sjangere som biografier, barnebøker og romaner. Ekeberg bruker faktiske hendelser og skikkelser som har levd i vår tidsregning, og mange av disse hendelsene og skikkelsene er å finne i våre historiske kilder, som for eksempel Norges kongesagaer.

Serien Den siste vikingkongen av Jan Ove Ekeberg er utgitt gjennom forlaget Gyldendal og består til nå av disse fire utgitte bøkene:

  1. Krigens læregutt (2016)
  1. Djevelens rytter (2018)
  1. Keiserens leiesoldat (2019)
  1. Fredens fiende (2020)

 

Skrevet av Kaja T. Vik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *