“Grave of the fireflies”

Filmanmeldelse; “Grave of the fireflies”

«Grave of the fireflies» eller også kjent som «ildfluens grav», er en animert film som er produsert av studio Ghibli som er et anerkjent japansk animasjonsstudio, som også er kjent for filmene: Min nabo Totoro (1988) og Chichiro og heksene (2001).

Filmen er delvis basert på en tidligere autobiografi med samme navn, som er skrevet av Akiyuki Nosaka (1930-2015). Det er en tragisk fortelling om hvordan et amerikansk bombeangrep over Japan fører til at søskenparet Seita og Setsuko blir etterlatt alene. Faren var blitt drept i tjeneste, og moren mister livet sitt i etterkant av bombeangrepet. Søskenparet klarer å finne frem til slektninger, og blir værende hos deres tante, men etter at familien opplever strev med mangel på mat og plass, fører det til krangel mellom tanten og søskenparet. Seita og Setsuko tar avgjørelsen av å forlate husholdet, og forsøke å klare seg på egenhånd.

Tittelen referer til hvordan ildfluene var brukt til å lyse opp ei lita grotte som var brukt som midlertidig bosted for søskenbarnene. I grotten blir helsen til Setsuko forverret, mangel på mat og riktige ressurser fører til at hun blir syk. Dette fører igjen til at Seita bestemmer seg for å måtte stjele mat fra gårder nærliggende gårder i et forsøk for å redde sin lillesøster. Etter et besøk hos legen som ikke førte til noe hjelp, var ikke helsen blitt forbedret og førte senere til at Setsuko på 4 år dør av sult og mangel på næring. Setsuko bestemmer seg for å kremere kroppen til Seita, og ha hennes kropp bærende i en blikkboks, som blir funnet ved hans kropp i starten av filmen, og hennes sjel blir endelig gjenforent med Setsuko.

Det er en emosjonelt gripende film som viser strevet til søskenparet og deres forsøk på å overleve samtidig som det viser til de ødeleggelsene og påvirkningene av andre verdenskrig over det vanlige folk. Det er en film som vil blir å dra i de emosjonelle strengene, men anbefales sterkt som en krigsfilm.

– Andreas Mazur

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *