Vi har nå satt opp en skalerbar løsning for lagring av filer for UiT. Her kan man lagre prosjekt, forskningsdata og annet arbeidsrelatert data. Dette er p.t. en eksperimentell tjeneste levert av gruppa VIM i Seksjon for Infrastruktur. Noe ustabilitet i tjenesten må påregnes i starten.

Info om utvidet datalager ved UiT

Protokoller for å aksessere tjenesten.

Filtjenesten kan nås internt vha CIFS: \felixv11.ad.uit.nouitDataUsershas000Data for brukerdata og \felixv11.ad.uit.nouitDataProjectsMyproject for prosjektdata og \felixv11.ad.uit.nouitDatapublichas000Public for brukerdata man ønsker å dele med hele verden.

“has000” reflekterer mitt brukernavn. Alle (ansatte)brukere ved UiT har da sitt dataområde og publicområde.

Disse tre områdene kan med Windowsmaskiner CIFSmonteres på vanlig måte vha GPO og logonscript eller bare ved at man monterer vha Windows Explorer.

Hvis man ønsker å montere dette vha en sambaklient (Linux) trenger man “en ny” versjon av dette (ihvertfall samba 3.0). I tillegg til samba må man ha installert ei pakke som på Ubuntu kalles “Keyutils”. Dette fordi tjenesten deles ut vha MS DFS.

Dataene kan også nås vha https som https://fokus.uit.no/uit/UserData/has000data og https://fokus.uit.no/wwwanon/pub/has000public og https://fokus.uit.no/uit/projects Dette betyr at de som har WebDav-klienter som fungerer (windows sine WebDav klienter fungerer etter min erfaring særs dårlig) kan benytte dette.

Dataene kan også nås vha passive ftp (med windows TLS/SSL) som ftp://fokus.uit.no/uit/UserData/has000data og ftp://fokus.uit.no/wwwanon/pub/has000public (anonymous ftp funker ikke) og ftp://fokus.uit.no/uit/projects

Pris, Kapasitet, Robusthet og Backup.

Det er ikke lagt opp til noen form for internfakturering på tjenesten.

Tjenesten er initielt på snaut 4TB og det finnes ingen kvote så her er det bare å ta for seg. Når kapasiteten går full (forhåpentlig i god tid før) vil vi utvide filsystemet.

Systemet består av to separate servere (Windows 2008R2) og to separate disksystem og disse to system speiler hverandre vha. MS FRS. DNS-navnet felixv11.ad.uit.no er en addresse som vha MS DFS primært peker på en av maskinene. Skulle denne maskinen feile vil adressen peke på den andre maskina. Selve MS DFS-tjenesten er clustret slik at denne også er redundant.

Systemet har backup i tre nivå vha av lokale snapshots og Veritas Netbackup. Den ene maskina som er definert som primær har daglige snapshots. Maskina definert som sekundær har måndelige snapshots og i tillegg til dette har den en backupagent installert for ordinær backup hver tredje måned. (Konseptet med to forskjellige snapshotshedules på to forskjellige maskiner er enda ikke verifisert å virke etter hensikten).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *