Masterarbeid i Seidi

Fabrice Kaltenrieder er masterstudent ved IG og arbeider med fjellskredet Seidi til sin masteroppgave.

Seidi er et ustabilt fjellparti som ligger i Sørfjorden, ca. 10 minutter fra Lakselvbukt i Tromsø kommune. Seidi er et nedsunket fjellparti som ligger mellom toppene 1060 og 1046 moh på vestsiden av Sørfjorden. Det strekker seg fra ca 848 moh og ned til fjorden, muligens under havoverflaten og er c. 1.3km bredt ved bunnen. Generelle bevegelses data fra InSAR norge viser at fjellsiden beveger seg opp til 4 cm i året helt øverst og et parti ved fjorden mot nord. Hele Lakselvdalen har relativt mye ustabil skråningsaktivitet, blant annet Laksvatnfjellet (se Rasmussen (2011)). Skråningen på motsatt side av dalen som vender mot vest, der Piggtindmassivet ligger har flere ulike former for ustabiliteter som er undersøkt av tidligere mastersudent Henrik Sandbakken (2021). Vi kan anta at bergrunnen er gangske lik for Seidi og Piggtind massivet, og ettersom det er bevegelser i begge dalsider (som vender mot hverandre) er det interessant å undersøke Seidi for å sammenligne.

Kart og oversiktsbilde av Seidi. Hvit stiplet linje indikerer omtrentlig utbredelse av Seidi ustabile fjellside. Bilde fraNGU

Før Fabrice begynte på arbeidet med seidi har det vært gjort enkelte undersøkelser av NGU fra helikopter. Målet for arbeidet til Fabrice er å forstå hva som får fjellsiden til å bevege seg og hvordan. Dette gjøres ved å:

  • Undersøke berggrunnen i området med tanke på sprekker som finnes, hva slags berart og mineraler som finnes, samt det geologene kaller foliasjon (en struktur i bergarten som ser ut som lagdeling);
  • Kartlegge geomorfologi (hva man finner på overflaten) med fokus på gravitasjonsstructurer, som gir grunnlag for å tolke hva slags prosesser som foregår i dypet;
  • Analysere bevgelsesdata fra InSAR og bakkeradar;

Det mer spesifikke målet for Fabrice er å avgjøre i hvilken grad bergarten og bergartsstrukturer (sprekker og foliasjon i hovedsak) har på deformasjonen som skjer i skråningen. Dette kan gjøres ved å:

  • Undersøke hvor deformert steinprøver innad i det ustabile skredområdet er i forhold til stabile steinprøver.
  • Undersøke hvordan strukturer kontrollerer bevegelse.

Disse punktene gjøres ved å ta steinprøver i felt, registrere hvordan steinen er orientert i skråningen, dvs hvilken vei bergartsstrukturer ligger i forhold til fjellsiden, og studere prøvene i tynnslip.

Tynnslip bruker til å undersøke bergarter i mikroskop. Da limer steinen på et mikroskopglass og pusses ned til 30mikron tynt, Det er nok til å slippe lys igjennom fra undersiden slik at man kan se mineraler og strukturer i bergarten på mikroskopnivå. Dette er nyttig for å si noe om hva utgangspnktet til bergarter er før de blir påvirket av gravitasjonskrefter i en fjellside.

Fabrice har hatt en travel felt sesong i august og september med flere turer opp i fjellsiden. Det ble samlet inn mye nyttig data som structur målinger, bergarts prøver observasjoner og bilder. Da snøen kom i slutten av september ble det brått slutt på feltarbeide. Arbbeidet med å sette sammen resultatene er godt i gang. Resultatene fra abeidet blir presentert her på bloggen når masteroppgaven er ferdigstilt og levert.

Seidi sett fra sør
Fin dag i felt med godt selvskap
blotning i skråningen. Tydelige sprekkesett og en kan ane foliasjon svakt hellende innover i fjellsiden.
Fylitt og skifer bergart med mye strukturer.
fantastisk eksempel op hvordan bergarten sprekker opp i trappetrinnsmønster
bergartsprøver og klosser klar til tynnslip.
Klar til tynnslip. Pil opp indikerer hvilken vei som var opp i felt da prøven ble samlet inn.
mikroskop analyser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *