To sesonger med skredtårn i Grøtfjord.

Slik ser skredtårnene ut.

Stengte veier og utsatte strekninger er vanlig kost for innbyggere i Troms fylke. Det er omtrent 100 lokaliteter langs veinettet der snøskred ofte påvirker trafikken. Troms fylkeskommune han ansvar for alle fylkesveier som er på totalt 3048 km. Målsetningen til fylkeskommunen er ingen skred på åpen vei, lav stengetid og høy forutsigbarhet. I Grøtfjorden november 2022 startet drift av den første vegstrekningen i Troms med skredtårn.

Forebyggende skredsikring med eksplosiver har vært brukt i Canada og USA siden 50-tallet og siden 2014 i økende grad tatt i bruk her til lands også. Forebyggende skredkontroll er mye mer kostnadseffektivt enn å bygge tuneller, overbygg eller fjordkrysninger som igjen fører til at fylket kan sikre mest mulig med de rådene midlene. I tillegg er slike forbyggende skredkontroll installasjoner enkle å demontere og flytte hvis det senere viser seg at behovet for større tiltak likevel er nødvendig. Skredtårn er spesielt effektivt i skråninger med flere kildeområder og skredbaner ned mot veien.

Fylkesvei 7768 igjennom Grøtfjorden på Kvaløya er en utsatt veistrekning og eneste forbindelse til tettstedet Tromvik. Historisk sett går det skred her 1 – 2 ganger i løpet av sesongen over veien og i 78% av tilfellene skjer dette når veien er åpen for trafikk slik at bilister potensielt kan bli truffet av skredmassene. I 2015 ble det vurdert å bygge fjordkrysning i Grøtfjorden til en pris på 500 (+-40%) millioner kroner i dagens (2023) verdi med en drift og vedlikeholds kostnad på 1-2 mill. kr i året. Et forebyggende skredkontroll anlegg er estimert til å koste 25 mill. kr + ~1 million kr per år i drift. Så dette er åpenbart betydelig billigere.

Hva er forebyggende skrekontroll?

Det er kontrollerte utløsninger av snøskred via skredtårn som er installert i fjellsiden eller fra helikopter. Med fjernstyrte skredtårn kan man kontrollere både tidspunkt og størrelse på skredet. Dette er bra for å gi forutsigbarhet til bilister med 12 timer varsling før stengt vei. Man vil også kunne utløse skred som er store nok til å dra med seg den ustabile snøen, men små nok til å ikke nå veien, slik at man slipper opprydning. Da vil man få korte og forutsigbare stengningsperioder.

Skredtårnene i Grøtfjord

Det ble installert 10 fjernstyrte RACS-tårn i løsneområdet i skråningen på Nonstind, en fjellrygg som ligger ~650m over veien i Grøtfjorden. På motsatt side av fjorden er det installert kameraer (PTZ og termisk) og en Doppler-radar. Sammen med daglige skredvarsler utgjør dette skredoperasjonen i Grøtfjord. Geologer i tett dialog med brøytemannskap gjør vurderinger basert på vær og vindobservasjoner, værprognoser fra anlegget i Grøtfjord og øvrig kilder. Strukturen på arbeidsflyten fører til en kategorisering av lav- (ingen tiltak, åpen vei), middels- (åpen veg, men tiltak ved behov) eller høy (stengt veg) faregrad.

Infoplakat fra Troms og Finnmark fylkeskommune med kart over plassering av skredrårn.

Vintersesongen 22/23 var den første operative sesongen med skredtårn og instrumenter. Essensielt for å vurdere snødekke har vært radar og kameraer, spesielt i mørketiden. Video av hvert kontrollerte utløste skred er viktig for å gi tilbakemelding på operasjonen og bygge erfaring og kunnskap. Polare lavtrykk er raske og uforutsigbare værsystemer som er vanskelig å varsle der kraftig snøbyger og sterke vinder for kan bygge et ustabilt snødekke. For å møte denne utfordringen brukes en dynamisk tilnærming med varsling morgen og ettermiddag og med kontrolloppdrag på kort varsel. De viktigste målene med snøkanonene er ingen naturlig utløste skred og å sikre forutsigbar vei med minimale stengninger.

Etter to sesonger med drift har det ikke vært et eneste skred som har gått over vei mens veien var åpen. Stengetiden på strekningen har også blitt mer eller mindre halvert til 23 timer den første sesongen 2022/23. Videoen under viser forebyggende skredkontroll i Grøtfjorden, desember 2022. Det er planlagt lignende anlegg flere steder i Troms, blant annet på Arnøya og på Senja. Mer om planene for skredtårn på Arnøya finnes på Troms fylkeskommunes nettsider her: https://www.tromsfylke.no/tjenester/samferdsel/skredberedskap/skredkontroll/skredtarn-pa-arnoya/ .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *