Flagging av kulturarv?

Den 16.mars – på Kvenfolkets dag – kommer kvenflagget til å heises på en rekke flaggstenger i hele Norge. Hva betyr dette?

Flagg forbindes oftest med nasjonalstaters flagg. Derfor er bruken av slike nasjonalstatlige symboler regulert av strenge regler, og det legges vekt på at flagget må behandles med både ærefrykt og respekt. Når forskjellige folkegrupper lanserer sine egne flagg for å bruke ved markeringer av sin identitet og egne festdager, vekker det noen ganger reaksjoner, og det blir diskusjoner om riktigheten av å bruke slike flagg.

Kanskje har dette litt å gjøre med flaggenes bakgrunn som viktige elementer i strid og uenigheter? Forløperne til nasjonalstatenes flagg finnes i militære enheters bannere og faner, som var viktige markører når en strid var vunnet og et landområde okkupert. Dette er en tradisjon som går helt tilbake til oldtiden.

Opp mot vår egen tid ble slike faner også viktige symboler i forskjellige interessegruppers kamp for egne rettigheter, et eksempel er fagbevegelsen. For faner og flagg symboliserer ikke bare strid, men også samhold og viktigheten av å kjempe for felles interesser. Derfor har også flaggene blitt viktige symboler for både urfolk og nasjonale minoriteter.

Kvenflagget kommer til heises i mange kommuner den 16.mars. Foto: Kristin Nicolaysen

Symboler har stor betydning for oss, og kan generere stort engasjement. Kvenflagget var for eksempel gjennom en lang diskusjon før det ble endelig enighet om utformingen (designet av Bengt Johansson-Kyrö) i 2017. Selve flaggheisingen blir også et symbol som kan få blodet til å bruse hos mange.

Selv i dagens samfunn, hvor vi stadig oftere forholder oss til digitale «delinger» og «likes», er det noe spesielt med å skue opp på, og høre lyden av, en flagrende solblomst (aurinkonkukka) på en mørkeblå bakgrunn.

For oss som forskere på hvordan kvensk kulturarv kommer til uttrykk i dag, det selvsagt viktig å ha med oss en faglig forståelse av symbolers kulturelle betydning. Flere kommuner har tidlig sørget for at kvenflagget ble heist på Kvenfolkets dag.

Allerede i 2017 ble det på Kvenfolkets dag flagget i Storfjord kommune og året etter flagget Nordreisa kommune, samt Kvænangen og Porsanger.

De kan kanskje sees på som å ha grynnet vei for at vi i år får oppleve rekordmange flagrende solblomster i toppen av offentlige flaggstenger den 16.mars?

Vet du om steder det skal flagges på Kvenfolkets dag i 2020? Legg gjerne inn informasjon i kommentarfeltet.

MERK: Vi har fått beskjed om at det er problemer med kommentarfeltet (beklager), men send en e-post på trine.kvidal@uit.no hvis du har et innlegg så skal vi legge det inn i kommentarfeltet på dine vegne.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

10 Responses to Flagging av kulturarv?

 1. På Sandnes Fjord Camping ble Kvenflagget høytidelig heist og feiret 16. Mars 2017 for første gang. Det henger oppe hele åpningssesongen. Vivi-Ann Sandnes.

 2. tkv015 says:

  UiT toivottellee paljon onnee kaikile kvääniile kväänikansan päivänä! UiT gratulerer alle kvener med kvenfolkets dag!
  I anledning dagen og den litt spesielle situasjonen, har rektor Anne Husebekk spilt inn en video-hilsen du kan se her: https://www.facebook.com/UniTromso/videos/2728697680499546/

 3. tkv015 says:

  I Trondheim har Rockheim markert ved å vise digitalt kvenflagg: https://www.facebook.com/search/top/?q=rockheim&epa=SEARCH_BOX

 4. tkv015 says:

  I Vadsø ble det flagget ved Fylkeshuset og ved Rådhuset.
  I Alta ble flagget hevet ved UiT Norges arktiske universitet og ved Rådehuset.

 5. tkv015 says:

  Vadsø museum-Ruija kvenmuseum har flagget i dag, og publisert en sak på egen nettside: https://www.varangermuseum.no/kvaanikansan-paiva-kvenfolkets-dag/

 6. Flagget skal også heises i hovedstaden!

 7. I år feires kvenfolkets dag på Alta Museum, se museets hjemmeside:

 8. Kaisa Maliniemi says:

  Hei,
  her er arrangementet i Nordreisa. Jeg frykter at det blir avlyst pga. corona-virus:
  https://www.facebook.com/events/534634034069460/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *