Onnea kväänikansan päiväle! Til lykke med Kvenfolkets dag!

16.mars 1984 markerte starten på kvensk organisering da den første kvenske organisasjonen ble stiftet i Børselv. Det er denne hendelsen som har dannet utgangspunktet for feiringen av Kvenfolkets dag.

Kvenflagget vaier i vinden utenfor UiT i Alta. Foto: Trine Kvidal-Røvik

Ved UiT norges arktiske universitet vaier kvenflagget i vinden i dag og Kvenfolkets dag markeres i år mange steder. Selv om koronapandemien gjør at de fleste arrangementene må gjennomføres digitalt, så kan vi se at dette har blitt en festdag for mange.

Mellom nyheter om skolestengning, smittetall og vaksiner, ble Kvenfolkets dag også markert på Nyhetsmorgen med gratulasjoner og innslag fra Vadsø. Her rettet Sidsel Vik et fokus på at det stadig er flere unge kvener som er med på markeringen av dagen.

Det at markeringen nevnes i beste sendetid på en nasjonal radiokanal har stor betydning for å synliggjøre og anerkjenne en av Norges nasjonale minoriteter, og gjør seg godt på en dag som denne! Hør innslaget fra Nyhetsmorgen her: https://radio.nrk.no/direkte/alltid_nyheter#start=07:40:00

Det er ellers mange muligheter til å være med i feiringen. Kvääninuoret – Kvenungdommen gir både kvener og andre som ønsker å ta del inspirasjon til hvordan de kan markere dagen.

Halti kvenkultursenter IKS arrangerer Digital markering av Kväänikansan päivä/Kvenfolkets dag kl 12:00. Her finner du program og lenke til markeringen

Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto arrangerer digitalt feiring av Kväänikansan päivä/Kvenfolkets dag kl. 18.00

Ruijan Kaiku presenterer en oversikt over enda flere aktiviteter og arrangementer i forbindelse med Kvenfolkets dag, og NRK Kvensk/NRK Kvääni har selvsagt en rekke  saker i anledning dagen.

Vi IMMKven-forskere gleder oss over de mange kvenflaggene som blafrer og alle digitale og fysiske feiringer av Kvendagen.

Hyvvää kveeninkansan päivä!

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *