Header Image

EKSKURSJONER

ETTER-EKSKURSJONER SØNDAG 5 SEPTEMBER

Vi arrangerer 4 ekskursjoner av ulik type og varighet. Her er alternativene slik de ble presentert før konferansen:

 

1) Opp på Tromsøs tak

For de med forsmak på en god søndagstur byr vi på fjelltur med flere alternativ. De som ønsker det kan gå de 1200 trinnene opp den nydelig anlagte Sherpatrappa, i godt selskap med våre to erfarne turledere, historikerne Kari Myklebost og Ketil Zachariassen. Alternativt kan man ta Fjellheisen (egenkost). Begge deler byr på fantastisk utsikt underveis. De to lagene møtes på utsiktsdekket ved kafeen, der Historiedagene byr på is og kaffe/te. Etterpå kan de som ønsker det være med på vandring videre mot Fløya eller Bønntuva, alt ettersom vær og føreforhold tillater. Siden det er to turledere vil det også være anledning å legge opp et kort og et lengre alternativ. Uansett tur er det valgfritt om man vil gå Sherpatrappa ned igjen eller ta Fjellheisen (egenkost). NB! Dersom du skal å være med å gå må du huske å pakke med egnede sko og klær, og gjerne noe å ha på hodet og henda også. Septemberfjellet kan by på alt fra tskjortevær til sidelengse snøbyger, og gjerne med korte mellomrom. En liten sekk/rumpetaske med niste og en vannflaske kan også være kjekt å ha, men det er mulig å kjøpe mat/drikke i kafeen. (Foto: Kari Mette Darrell)

Oppmøte for påmeldte:  

De som vil gå opp Sherpatrappa møter ved Fjellheisens nedre stasjon kl. 11:00. Man kan gå dit fra sentrum, det tar ca 45 minutter, eller man kan ta buss rute 28 mot Solligården fra Sjøgata kl. 10:38. Gå av på Hungervegen holdepass og gå de siste 750 m til Fjellheisstasjonen. Se for øvrig kartbeskrivelser

Fjellheisen går hver hele og halve time, med ekstraturer dersom stor pågang. De som ønsker å møte den andre gruppa på utsiktsdekket, bør ta den som går kl. 12:00. For å komme seg til Fjellheisens nedre stasjon, følg angivelsene over, med unntak av bussalternativet som da blir rute 26 mot Tromsdalen, som går fra Sjøgata kl. 11:10.

 

 

 

 

2) Under Polarlysets Straaler

Arktis og det nordlige slutter aldri å fascinere, og i Tromsø har vi selvsagt et eget museum for den polare historien. Handlet fangstmenns virksomhet kun om å underlegge seg den arktiske naturen og dyrene? Var det bare en kvinne med et «Mandshjerte» som høyst frivillig valgte et liv i isødet? Hvordan var Roald Amundsens siste ferd? Og, hvordan overlevde Nansen og Johansen isødet? Her belyses både store og små menneskers liv, utfordringer og engasjement i arktis. I anledning Norske historiedager byr Norges arktiske universitetsmuseum på guidet omvisning i Polarmuseet ved historiker og museumsdirektør Lena Aarekol og kulturviter og daglig leder Silje Gaupseth. Museet kan også glede med muligheten for å se den midlertidige Kartutstillingen Blikket vendes mot nord, som står sentralt i konferansens første plenumspanel, og innlederne Henning Hansen og Per Pippin Aspaas vil være tilstede. Etter omvisningen serveres det kaffe og kake i loftssalongen. NB! Deltakerne deles i to grupper som møter på to ulike tidspunkt (Foto: Marius Fiskum)

Oppmøte for påmeldte på Polarmuseet ved kaikanten/Søndre Tollbodgate kl. 11:00/12:00

 

 

3) Fra et annet Perspektiv

For de som ønsker å se noen helt andre sider ved Tromsøs historie byr vi på et møte med Perspektivet Museum ved historiker og museumsdirektør Marianne Olsen. Museet er en stiftelse, opprettet i 2004, og ligger nydelig til i et fredet patrisierhus fra 1838. Virksomheten er prosjektbasert,  inspirert av aktuelle problemstillinger, og visning av fotografi innen den dokumentariske sjangeren står sentralt. Utstillingene tar utgangspunkt i lokale forhold og mennesker, og en del av museet er viet forfatteren og billedkunstneren Cora Sandel/Sara Fabricius (1880-1974). Marianne vil ta dere i mot i kafeen i første etasje, der det serveres kaffe/te og en kakebit mens hun forteller litt om virksomhetens historie, formål og arbeidsmåter. Etterpå blir det guidet omvisning de pågående utstillingene. (Foto: Mari Hildung)

Oppmøte for påmeldte kl. 11:00 på Perspektivet Museum i Storgata 95

 

 

 

4) Tromsøbyen gatelangs

Bli med journalist, kjentmann og ekte bygut Erling Steenstrup på en historisk vandring fra Skansen, som er Tromsøs eldste bygninger, til Domkirka, som ligger i hjertet av sentrum. Derimellom vil han vise fram byen fra både forsida og baksida, og by på smakebiter av de lag på lag med historier som sitt i kaikanter, åpne plasser, hulrom og husvegger bortetter. (Foto: Gudmund Hoel)

Oppmøte for påmeldte kl. 12:00 ved hovedbygningen på Skansen (Foto: Erling Steenstrup)

 

 

 

 

 

PÅ EGEN LABB

I september er den lyse tida på hell. Her vil likevel være mye flott å se på til alle døgnets tider, med strålende høstfarger på dagen og dansende nordlys om natten – bare husk å få litt søvn også. (Foto: Truls Tiller)

 

Comments are closed.